Shutterstock

Analyse grondstoffen

Notering palmolie kabbelt mee met marktomgeving

28 Februari 2024 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt heeft de afgelopen week zowel naar boven als omlaag bewogen, maar is per saldo niet heel veel veranderd. De veranderingen in de palmolieprijs zijn grotendeel verbonden met ontwikkelingen op de markt voor ruwe olie en de prijzen daarvan werden iets zwakker. vooralsnog kabbelt de prijsontwikkeling mee met de marktomgeving.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoop van de palmolie-industrie is dat de prijs van palmolie dit jaar sterk zal blijven, ondanks een fors terugvallende Chinese vraag. Die hoop op hogere prijzen stoelt op de verwachting dat er dit jaar minder palmolie beschikbaar zal zijn, en deels op de hoog dat China toch weer meer gaat kopen.

Maleisië is het meest optimistisch over China. De Maleisische minister van Plantagezaken en Commodity's verwacht dit jaar een bijna verdrievoudiging van de eigen export naar China. Nu gaat er ongeveer 1,7 miljard ton palmolie uit Maleisië heen, eind dit jaar moet de uitvoer zijn gestegen met 3,4 miljoen ton. De vraag is wel of dit haalbaar is. Maleisië en ook Indonesië kampen ook geregeld met tekorten aan werknemers en 3,4 miljoen ton meer is wel heel veel.

Biodiesel en voedselzekerheid
In Indonesië is de focus sowieso minder op de export, want daar wordt steeds meer palmolie gebruikt voor inzet als biobrandstof voor auto's. Vorig jaar is volgens Indonesische gegevens voor het eerst meer palmolie voor biobrandstof gebruikt dan voor voeding. Het percentage bijmenging van palmolie in biodiesel wordt momenteel omhooggetrokken naar 40%. Daar kunnen de meeste partijen in het land nog wel mee leven, maar als bijmengpercentage veel hoger wordt, kan volgens veel bedrijven de voedselzekerheid in gevaar komen in Indonesië.

Zo ver is het nog niet. Indonesië is bovendien druk bezig met een revitaliseringsprogramma voor oude aanplant. De regering zou een subsidie van 60 miljoen roepie (omgerekend €3.528) per hectare overwegen voor de aanplant van nieuwe bomen, maar kleinere boeren zijn terughoudend uit angst om een jaar lang geen opbrengst te hebben. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden