Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijsstijging koolzaadolie weer over de top heen

26 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Voor koolzaadolie zag de markt er de laatste weken weer iets positiever uit dan eind januari. De notering in de EU is licht aangetrokken, maar de opleving van de prijs zwakt inmiddels weer af.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze laatste ontwikkeling hangt samen met een iets meer ontspannen markt voor ruwe olie (die weer de prijs voor biodiesel beïnvloedt). Hoe de prijs zich verder gaat ontwikkelen, blijft even afwachten. Behalve van de ruwe olieprijs en de prijs van concurrerende eetbare oliesoorten hangt veel af van de gewasontwikkeling in het noordelijk halfrond.

In rapporten van onder meer de USDA en AHDB wordt voor dit jaar een kleinere koolzaadoogst voorzien voor zowel de EU als voor Oekraïne. Europa was vorig jaar met ongeveer 20 miljoen ton de grootste producent van koolzaad in de wereld. Oekraïne is ook een van de grotere producenten van dit gewas en tevens een belangrijke toeleverancier van de EU.

raapolie
De prijs van raapzaadolie (canola oil) in Rotterdam steeg vorige week nog wel, maar langzamer dan de weken ervoor.  Bron: Europese Commissie

Waar in Europa en Noord-Amerika iets gevoeliger wordt gereageerd op de verwachte beschikbaarheid van koolzaadolie, is de reactie in Azië iets rustiger, hoewel ook China een belangrijke producent en consument van koolzaad(olie) is. 
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden