Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Ongewoon: kip goedkoper in Europa dan wereldmarkt

22 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs heeft forse stappen naar boven gezet. Door vogelgriep en lagere exporten uit Brazilië is kippenvlees op de wereldmarkt duurder dan in de Europese Unie. Dit drijft de prijs van zowel het Europese kippenvlees als de vleeskuikens. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs heeft een forse stap naar boven gezet. Tot en met week 6 was de prijs per vleeskuiken stabiel op €1,06. Na twee verhogingen van 3 en 1 cent is de prijs in week 8 gestegen tot €1,10.

De belangrijkste reden voor de stijging zijn internationaal hogere prijzen. Ingewijden in de markt hintten er een maand geleden al op dat vleesprijzen in de Europese Unie aan de lage kant zijn. Prijzen waren op de wereldmarkt hoger dan in de Europese Unie. Dit is een ongebruikelijke situatie. Normaliter zijn Europese prijzen fors hoger dan op de wereldmarkt aangezien Brussel de hoogste eisen heeft voor dierenwelzijn en milieu. Door vogelgriep steeg de wereldprijs echter boven de Europese prijs.

Inmiddels zijn de prijzen voor kippenvlees fors bijgetrokken en is Europa netto-exporteur in plaats van importeur. Vooral slachterijen profiteren van de sterke positie voor Europees pluimveevlees. Maar inmiddels zien ook vleeskuikenhouders hun verkoopprijzen toenemen. Omdat er fors geïmporteerd wordt zien slachterijen zich gedwongen om meer vleeskuikens aan te trekken en dus prijzen te verhogen.

Dalende importen
Door de hoge wereldwijde prijzen is er volgens ingewijden in de markt amper importdruk uit Oost-Europa. Oekraïne kiest er op het moment voor om kip op de wereldmarkt af te zetten. Daardoor blijft er weinig kipfilet voor Noord-Europese landen over om te importeren.

Ook van de Poolse markt heeft de pluimveesector weinig te duchten. De Poolse vleeskuikenprijzen zijn fors hoger dan de Noord-Europese. Afhankelijk van de regio liggen de slachtprijzen gemiddeld gezien tussen de €1,18 en €1,27 per vleeskuiken. Volgens ingewijden in de markt exporteert Polen op het moment amper. De Poolse markt gaat door vogelgriep zelf onder krapte gebukt. Daardoor vindt Pools kippenvlees vrijwel direct een bestemming op de Poolse markt en wordt er weinig naar de Noord-Europese markten uitgevoerd.

Brazilië springt in vraag
De effecten van de relatief goedkope Europese kip zijn te merken op de wereldmarkt. Zo heeft Brazilië de prijzen voor zijn kippenvlees verlaagd. De gemiddelde prijs voor een hele kip nam in januari met 2,6% af vergeleken met december. De prijzen van bevroren producten daalden ondertussen met gemiddeld 2,5%.

Daarnaast zijn de exportvolumes in januari met 19,6% gedaald. Al is dat laatste niet alleen toe te schrijven aan een groter aanbod uit Europa. In de internationale media is te lezen dat controleurs van de Braziliaanse voedsel en warenautoriteit staken. Daardoor vinden essentiële controles niet plaats en blijven vleesexporten achter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden