Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt veert onverwacht op

21 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tegen de verwachting van veel analisten maakte tarwe afgelopen handelssessie een sprongetje omhoog. Nieuws om de stijging te verklaren ontbreekt. Polen zoekt steun in Brussel voor het handelsdispuut met Oekraïne. In Brazilië loopt de sojaoogst gestaag door. Grote voorraden maken de stemming onder telers er alleen niet beter op.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 hoger op €204,50 per ton. Handelaren in de VS zijn vol goede moed aan de slag gegaan na het lange weekend. Tarwe sloot 4% hoger gisteren op $5.82¾ per bushel. Maïs en soja bewogen meer zijwaarts maar sloten wel in het groen. Maïs pluste 0,5% naar $4.18¾ per bushel. Soja liet een fractie grotere stijging zien met 0,6% naar $11.79 per bushel.

De opleving in tarwe komt als een verrassing. Vers nieuws dat een rally direct kan verklaren is er volgens verschillende analisten niet. Wellicht zitten we nu op een niveau dat het aanbod opdroogt volgens sommige analisten.

De EU exporteerde tot 13 februari 19,90 miljoen ton tarwe volgens de gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie. Vorig jaar deze tijd was er 20,79 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Oekraïne heeft het exporttempo opgevoerd. In de eerste 15 dagen van februari werd 3,1 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 2,2 miljoen ton in de eerste 15 dagen van januari. Rusland heeft de belofte van gratis graan voor zes Afrikaanse landen ingelost. Het Kremlin meldt dat er 50.000 ton graan naar Somalië en de Centraal-Afrikaanse Republiek en 25.000 ton naar Mali, Burkina Faso, Zimbabwe en Eritrea is gegaan. Poetin beloofde afgelopen juli gratis graan op een top met Afrikaanse leiders. Kort daarna trok Rusland zich terug uit de Zwarte Zee graandeal.

Handelsgeschil
Polen vreest dat Oekraïne mogelijk een nieuwe zaak tegen het land aanspant bij de Word Trade Organization (WTO). Dat vertelde de Poolse staatssecretaris van Landbouw Michal Kolodziejczak in een interview op de Poolse televisie. De Poolse regering zoekt steun bij de Europese Commissie om de import van agrarische goederen uit Oekraïne te beteugelen. Eind deze week wil de Poolse regering een lijst publiceren met bedrijven die graan uit Oekraïne importeren en daarmee de markt verstoren. Hoewel niet alle importen illegaal zijn vrezen sommige dat het een soort 'shame list' wordt voor bedrijven die onder meer claimen Poolse producten aan te bieden. Het ministerie van Landbouw wil voor publicatie eerst overleg met de Poolse mededingingsautoriteit UOKiK.

Bijna een derde geoogst
Brazilië blijft het nieuws in soja beheersen. Volgens AgRural is de sojaoogst voor 32% afgerond tegen 23% vorige week en 25% deze week vorig jaar. Safras & Mercado kwam ook met oogstvoortgangscijfers. Safras meldt dat 29,4% van het Braziliaanse soja-areaal is gedorst. Vorige week was dat 21,6% en vorig jaar deze week 20,9%.

De voorraden in Brazilië zijn relatief groot. Dat stelt althans Airton Galinari de directeur van Coamo de grootste coöperatie van Brazilië. Bij de start van 2024 was de voorraad meer dan 50% groter dan een jaar eerder. Coamo heeft 3,66 miljoen ton soja, maïs en tarwe over van vorige seizoen. Dat is circa 36% van het totale volume van de 10 miljoen ton graan en oliehoudend zaad dat de coöperatie vorig jaar collecteerde. De grotere voorraad komt deels door de topoogst van afgelopen seizoen en deels door terughoudendheid van boeren om te verkopen in een dalende markt. De relatief grote hoeveelheid graan die boven de markt hangt doet de stemming onder boeren geen goed en drukt mogelijk op de prijzen op de binnenlandse markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden