Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikernotering onder druk door aanbod Brazilië

20 Februari 2024 - Jesse Torringa

De suikernoteringen staan in het rood door het aanbod uit Brazilië. Tegelijkertijd heeft aanhoudende droogte negatieve impact op de suikerrietgroei in het Zuid-Amerikaanse land voor de komende oogst. In India loopt de suikerproductie minder ver achter op het afgelopen seizoen dan analisten hadden verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de termijnmarkt staan de suikernoteringen in London en New York onder druk. Van de stijgende trend die in januari van kracht was, is niets meer over. Het witte suikercontract in London staat op het moment van schrijven op $624 per ton, gemiddeld $40 lager dan en week geleden. Het ruwe suikercontract in New York staat op omgerekend $504 per ton en laat een vergelijkbare beweging.

Suikernotering blijft gefocust op Brazilië
De bovengemiddelde Braziliaanse suikerproductie van 2023 blijft met het grote aanbod drukken op de termijnmarkt. Echter zorgt de maximaal benutte exportcapaciteit ervoor dat het exportvolume lager ligt dan zij zouden willen. Daarnaast wordt er minder suikerriet verbruikt voor de productie van ethanol omdat suiker winstgevender is dan brandstof, ondanks het feit dat de huidige productie maar een fractie is ten opzichte van maart tot december. Het is volgens analisten een teken aan de wand dat met oog op het komende seizoen ook meer suikerriet zal worden omgezet naar suiker in plaats van ethanol dat bijgemengd bij benzine in Brazilië.

Ondanks de bovengemiddelde productie in Brazilië van 2023 worden de mondiale zorgen over het suikeraanbod niet de kop ingedrukt. Analisten zijn het erover eens dat de aanhoudende droogte in het Zuid-Amerikaanse land hoe dan ook invloed heeft op het huidige groeiseizoen. De mate van impact blijft door de onvoorspelbaarheid een punt van discussie, maar het is duidelijk dat ook vanwege areaalgroei Brazilië opnieuw veel suiker zal produceren in 2024 en in de buurt ligt van het afgelopen jaar.

In Azië bevestigen suikerproductieverenigingen zoals de Indian Sugar Mill Association (ISMA) in India maar ook de Thai Sugar Cooperation in Thailand een ondergemiddelde suikerproductie. De productie in India is tot 15 februari lager dan vorig seizoen, maar is met een daling van 2,5% toch beperkt. Analisten hadden een grotere daling verwacht van meerdere procenten, zoals in januari het geval was. Het geeft mogelijk wel een wat vertekend beeld en het kan zijn dat de productiedaling op het eind groter wordt, aangezien Indiase suikermolens eerder stoppen met vermalen.  In Thailand wordt zelfs de laagste opbrengst in 13 jaar behaald en 32% minder dan 2022/23. Dat terwijl deze twee landen beiden terugkomen in de top-vijf grootste suikerexporteurs ter wereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden