Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Protesterende boeren zijn Zelenski doorn in het oog

20 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De dalende trens zette ook de eerste handelsdag deze week door op de Matif. Oekraïne maakt zich druk om de grensblokkades in de EU. Het gaat niet om graan maar politiek volgens de Oekraïense president Zelenski.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €200,25 per ton. Het meicontract kwam uit op €194,75 per ton, een daling van €3,50. De CBoT was gisteren gesloten vanwege Presidents' Day.

De Europese granenmarkt hield de dalende trend ook gisteren vast. Mede door de vrije dag in de VS was het overigens een rustige handelsdag. De €200 grens komt nu wel heel dichtbij op de Matif. Het lijkt slechts een kwestie van dagen dat de slotkoers hier onder zakt. Matige vraag op de wereldmarkt en stevige concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied worden als de belangrijkste oorzaak genoemd voor de malheur op de termijnmarkt.

Aanfluiting
Niet verwonderlijk dat boeren in Oostelijke lidstaten onder andere protesteren tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. De Oekraïense vicepremier Olha Stefanyshina meldde bij European Pravda dat Oekraïne vandaag in Brussel onderhandelt over een oplossing voor de problemen bij de grensovergangen. Poolse demonstranten hebben daar geen boodschap aan en hebben aangekondigd hun protesten bij de grensovergangen naar Oekraïne op te voeren. Dit tot grote ergernis van de Oekraïense president Zelenski die de protesten van Poolse boeren een 'aanfluiting' noemde. Volgens Zelenski moeten er 'rationele besluiten' genomen worden om normaal grensverkeer te hervatten.

Het is bijna twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. De Europese solidariteit met Oekraïne vertoont haarscheuren. De grensblokkades in verschillende oostelijke lidstaten zijn er op gericht graan buiten te houden, maar volgens Oekraïne komen brandstof en humanitaire goederen nu het land ook niet in. Dat heeft een negatief effect op de Oekraïense verdedigingsinspanningen volgens de Oekraïense staatssecretaris van infrastructuur. Volgens Zelenski lijkt het geschil over de ecologische- en handelskwesties absurd gezien vanaf het front in Koepiansk. "Het gaat niet over graan maar over politiek", zei Zelenski in een videotoespraak. "In de buurt van Koepiansk, niet ver van de Russische grens waar vijandelijke artillerie voortdurend actief is, ziet het nieuws van de Poolse grens eruit als een aanfluiting. We hebben gezamenlijke beslissingen nodig, rationele beslissingen om uit de situatie te komen."

Overtrokken reactie?
Spelers op de granenmarkt hebben maar weinig oog voor de natte herfst en winter in de EU. Het is nog vroeg in het seizoen maar, een echte topopbrengst lijkt er niet aan te komen als we bijvoorbeeld naar de laatste raming van FranceArgiMer kijken. Dat terwijl de EU in de grootste producent van tarwe is met afgelopen jaar een oogst van 140,5 miljoen ton in 2023 volgens het USDA. Ter vergelijking Rusland oogstte afgelopen seizoen 85 miljoen ton tarwe en Oekraïne 17,5 miljoen ton. Tegelijkertijd voorziet het USDA een krimp een de wereld eindvoorraad voor het komende seizoen. Op de korte termijn verwachten veel analisten geen echte omkering op de tarwemarkt. Op de langere termijn richting de oogst is dat echter wel goed denkbaar. Net zoals de €400 die de Matif bijna twee jaar geleden passeerde een te sterke reactie omhoog was, speelt dat nu in omgekeerde richting naar beneden volgens enkele bronnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden