Synlait

Analyse Grondstoffen

Koerswijziging zichtbaar op melkpoedermarkt

14 Februari 2024 - Wouter Baan

Na een periode met aanhoudende prijsdalingen is de melkpoedermarkt recent van koers gewijzigd. Hoewel de prijsdrukkende factoren nog steeds boven de markt hangen, zijn er wel weer hogere prijzen zichtbaar. Zet deze trend door?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet zozeer een overmatig ruim aanbod, maar vooral een gebrek aan vraag teisterde de markt sinds medio november. De DCA-notering van magere melkpoeder verloor recent ruim €200 per ton. Opvallend was dat de Algerijnse inkooporganisatie Onil in de voorbije maanden diverse malen een tender uitschreef, maar dat veranderende weinig aan het zwakke sentiment in Europa.

Waarschijnlijk werd de Algerijnse inkoopbehoefte versterkt door een brand in hun opslagcapaciteit op 31 december, waar ruimte was voor 10.000 tot 12.000 ton melkpoeder. Hoeveel product door de brand verloren ging, is niet bekend. De Algerijnse vraag is sowieso waar de melkpoederafzet het van moet hebben. De interne Europese vraag wordt als zwak omschreven, net als de Chinese.

Valorisatie
De melkpoederproductie is tegelijkertijd ook niet overmatig. In november bijvoorbeeld bedroeg de Europese productie van magere melkpoeder 85.000 ton, tegenover 95.000 ton dezelfde maand een jaar eerder. Nederland behoort tot de krimplanden. In heel 2023 werd in ons land 84.225 ton geproduceerd, een daling van 3,2% vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van RVO. Kaas gaf vorig jaar een betere valorisatie, waardoor er meer melk de kaasbak inging.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en rendeert de combinatie boter en magere melkpoeder beter. Mogelijk wordt er hierdoor meer melk verpoederd. Tegelijk is de prijs van mager melkconcentraat op de spotmarkt te hoog om rendabel te drogen, hoewel de situatie in de afgelopen week wel minder kritisch is geworden. 

Wereldmarkt
Op de wereldmarkt is de concurrentiepositie van Europese melkpoeder verbeterd, door de stevige plussen op de Global Dairy Trade. Dit biedt ruimte voor een vervolg op de ingezette prijsopleving, hoewel verdere stijgingsruimte voorlopig beperkt lijkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden