KvdH/Boerenbusiness

Interview Marcel Klaver

'Als Klaver Kaas zijn we eigenlijk sterk in klein zijn'

16 Februari 2024 - Klaas van der Horst

De nieuwe kaasmakerij van de familie Klaver op het Noord-Hollandse industrieterrein Agriport A7 ziet er nog steeds uit alsof die vorige week is opgeleverd. Toch wordt er al sinds begin 2022 kaas gemaakt, vertelt Marcel Klaver. Nog niet op volle kracht. De productie wordt stapsgewijs overgeheveld. 'Voorlopig is de inzet dat alle snellopers hierheen gaan.'

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaver bedoelt hiermee de kaassoorten die in grotere volumes worden gemaakt en een stabiele afzet hebben. De specialiteitenkazen en de kleine volumes worden voorlopig nog in de oude kaasmakerij in Winkel gemaakt.

Deze kaasmakerij, dicht bij het melkveebedrijf van de familie Klaver, blijft gewoon in bedrijf. Daar gaat zelfs nog de meeste melk doorheen, zo'n 15 miljoen kilo per jaar tegen 10 miljoen kilo in de nieuwe kaasmakerij. De oude kaasmakerij barstte echter bijna uit de voegen. Met een jaarlijkse verwerking van meer dan 25 miljoen kilo zat het bedrijf helemaal aan de top van zijn kunnen.

Veel geautomatiseerd
Daarom moest de nieuwe kaasmakerij er komen. De nieuwe vestiging is veel moderner en kan ook toe met de helft minder personeel, omdat er heel veel is geautomatiseerd. Die automatisering en de nieuwe installaties vragen ondertussen wel de nodige gewenning, zoals dat gaat in elke nieuwe productievestiging.

kaaz
In de opslag liggen koeien-, geiten- en schapenkazen in diverse vormen en varianten te wachten op verder transport.

Ruimte voor meer lijnen
Snel achter elkaar werken met verschillende kleine melkstromen en kaassoorten is daarom iets dat nog in Winkel gebeurt. Zou de vestiging aan de A7 op volle capaciteiten worden benut, dan zou deze misschien 60 tot 70 miljoen kilo melk per jaar verwerken, maar daarvoor moeten eerst meer productielijnen worden geïnstalleerd. Zover is het nog niet. Nu is een deel van het nog te bebouwen terrein belegd met zonnepanelen. "Die zijn zo gemaakt dat ze eenvoudigweg het dak op kunnen als we bij gaan bouwen", legt Klaver uit.

Diverse partners
Wie het heeft over de kaasmakers van de familie Klaver, moet goed opletten wat hij bedoelt. De onderneming heeft meerdere 'gezichten'. De familie heeft twee kaasmakerijen, waar verschillende namen bij horen. Onder het merk Klaver Kaas heeft ze een samenwerking met de VanderSterre Group. Daarnaast is er Kaas van Noord-Holland, wat een joint venture is met Cono Kaasmakers. Behalve voor deze twee maakt de familie Klaver nog kaas voor een aantal andere afnemers.

Noord-Hollandse melk
"We hebben een eigen onderneming, maar we kunnen niet met iedereen", aldus Marcel Klaver. "Qua productie is wel het mooie dat we alles in eigen hand hebben voor het maken van schapen-, geiten- en koeienkaas. Bovendien doen we alles op koemelkgebied uitsluitend op basis van Noord-Hollandse melk." Die koemelk heeft een bijzondere positie in de markt, net als de kaas die daarvan wordt gemaakt. Kaas van Noord-Hollandse oorsprong kan aanspraak maken op een 'beschermde oorsprongsbenaming' (BOB), die Europees wettelijk is vastgelegd en die in de markt tegen een meerwaarde kan worden verkocht.

De gebruikte melk komt niet allemaal van het eigen melkveebedrijf. Dat zou met zo'n 350 koeien ook niet kunnen. De meeste melk wordt aangeleverd door de samenwerkingspartners. Die laten deze melk aanvoeren voor de kazen die ze gemaakt willen hebben.

Ideaal voor concepten
"Eigenlijk zijn wij sterk in klein zijn", zegt Klaver. "Wij zijn goed in het produceren van kleine charges waar de grote producenten niet mee uit de voeten kunnen. Momenteel draaien we met vijf verschillende melkstromen op vier productielijnen, maar we kunnen tot zeven stromen per dag aan. In de nieuwe kaasmakerij kunnen we bovendien die verschillende modellen kazen maken. In Winkel kunnen we alles aan, zelfs tot 60 kilo. Eigenlijk zijn we ook heel goed ingericht op de productie van concepten."

Klaver Kaas heeft een opslagcapaciteit van veertien dagen. Daarna moeten de kazen naar de pakhuizen van de opdrachtgevers. Toch is er één uitzondering. Een klein deel van de hal is gereserveerd voor de bewaring van kaas voor de eigen winkels. De familie Klaver heeft in het dorp Winkel namelijk een eigen kaasverkoop plus nog vijf boerderijwinkels in de omgeving.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden