Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boter springt erboven uit in stabiliserende markt

8 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Na weken van vooral dalende prijzen sloeg de stemming deze week langzaam om op de zuivelmarkt. Bij de melkpoeders en kaas was een stabilisatie merkbaar. Niet in de zin dat alle noteringen zijn bevroren op het niveau van de voorgaande week, maar meer als een ontwikkeling in algemene zin.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De boterprijs, en in het kielzog daarvan de roomprijs, steeg voor het eerst in lange tijd vrij sterk. Ook al is de handel niet heel druk. De DCA-notering voor boter komt deze week 5% hoger uit dan vorige week, de roomnotering is 4,8% hoger.

{{dataviewSnapshot(46_1707404252)}}

In de loop van de voorbije week steeg de boterprijs op een gegeven moment tot bijna €5.700 per 1.000 kilo, maar dit niveau kon niet worden vastgehouden. Desondanks resulteert nog altijd een behoorlijk hogere notering dan in de voorgaande week.

Weinig aandrang om op te slaan
Omdat de roomprijs ook behoorlijk mee steeg, is de drang om nu extra boter te maken voor hetzij directe verkoop, hetzij opslag tot komend najaar, niet erg groot. Dat houdt de totale botervoorraad klein en de kans  op nieuwe prijsstijgingen daarmee ook iets groter, zo denken diverse marktpartijen, zelfs bij een seizoensmatig oplopende melkaanvoer.

De notering voor magere melkconcentraat ging licht omlaag, terwijl de notering voor magere melkpoeders licht omhoog ging.

Ook op de kaasmarkt is er in globale zin sprake van stabilisering. Dat belette de noteringen voor Edammer en Goudse foliekazen niet om nog iets verder te dalen. Anderzijds zijn de noteringen voor Cheddar en andere soorten, zoals Emmentaler en Maasdammer weer iets gestegen.

Ondanks bovengenoemde ontwikkelingen is er veel onzekerheid in de markt. Zowel aanbieders als kopers en handel noemen het 'lastig' om een richting te duiden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden