Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Wat toveren Rusland en Turkije uit de hoge hoed?

7 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkten hebben het druk met opbrengst- en voorraadcijfers die later deze week gepubliceerd worden. Uitgezette tenders kregen daarom maar beperkt vat op de markt volgens analisten. Op geopolitiek gebied wordt er vol belangstelling gekeken naar wat Rusland en Turkije aan het bekokstoven zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €211 per ton. Op de CBoT liet tarwe een plusje zien van 0,8% om daarmee uit te komen op $5.95 per bushel. Soja sloot 0,3% hoger op $11.99¼ per bushel. Maïs daalde afgelopen handelssessie op de beurs in Chicago en leverde 0,9% in om te sluiten op $4.38¾ per bushel.

Het is vlees noch vis in de graanhandel. Spelers op de markt zijn vooral druk met het innemen van posities in aanloop naar het Wasde-rapport en het voorraadrapport van Statistics Canada die beide morgenavond Nederlandse tijd uit komen. Het bericht dat Japan een tender voor 136 miljoen ton maaltarwe uit de VS, Canada of Australië openzette kon de tarwemarkt niet echt in beroering brengen. Voor de Europese exporteurs is een tender van Tunesië voor 100.000 durum tarwe meer van belang. Jordanië heeft 60.000 ton maaltarwe vastgelegd voor $263 ton C&F (franco) levering eind april. Jordanië was overigens op zoek naar 120.000 ton in de tender.

Uitstapje
Poetin heeft een bezoek aan Turkije op de planning staan. Volgens de Turkse president Edrogan staan de oorlog in Oekraïne en de Zwarte Zee graandeal op de agenda. Een datum voor het bezoek is nog niet officieel bekend gemaakt al had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het afgelopen zondag over maandag 12 februari. Als het bezoek doorgaat is het voor de eerste keer dat Poetin een Navo lid aandoet sinds de inval in Oekraïne bijna twee jaar geleden. Naast graan verwachten experts dat ook de rol van Turkije in de Russische aardgasexport besproken zal worden.

Wintertarwe in Texas staat er beter op dan een week geleden volgens het USDA. 46% van het areaal krijgt de rating goed of excellent van het ministerie tegen 42% vorige week. Het gewas is daarnaast redelijk ver ontwikkeld. 17% van het areaal wintertarwe  in Texas staat in de aar. Vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 7%. Samen met regen die voor het oosten van de staat wordt voorspeld ziet het er relatief gunstig uit voor de tarwetelers daar.

Vroege start voor maïs
In Brazilië zit 27% procent van de geplande volgteelt maïs in de grond in het centraal zuidelijk deel van het land volgens AgRural. Sinds deze statistiek wordt bijgehouden in 2013 is er niet eerder zo vroeg al zoveel maïs gezaaid. Ongeveer 75% van maïsoogst in Brazilië is 'second crop' voornamelijk na soja. Vroeg zaaien is doorgaans gunstig voor de opbrengst van het gewas. De verwachte sojaopbrengst in Brazilië is door Safras & Mercado verlaagd met 2,6% ten opzichte van de decemberprognose naar 156,1 miljoen ton. Hectare opbrengsten liggen lager dan vorige seizoen volgens het marktbureau maar, dat wordt deels teniet gedaan door een uitbreiding in het areaal.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden