De mondiale suikermarkt wordt door verschillende redenen beïnvloed waardoor de suikernotering geen duidelijke richting heeft. De suikerproductie in India wordt onder de loep gehouden en die valt zoals verwacht tegen, maar zorgt wel voor onzekerheid door het wel of niet mogen exporteren van suiker. In Brazilië verloopt de export daarentegen bovengemiddeld.
De te varen koers van de suikernotering is nog niet helemaal bepaald, zo lijkt het sinds de start van februari. De suikermarkt krijgt verschillende prikkels die de prijs van de grondstof steunen maar ook naar beneden drukken. De ogen zijn daarbij vooral gericht op de verminderde productie in Azië. Maar ook Brazilië blijft belangrijk met de vraag hoeveel suiker het land kan exporteren de komende maanden en het daaropvolgende seizoen. Ondertussen is in Europa het suikerproductieseizoen bijna afgesloten en is ook hier duidelijk dat er suiker geïmporteerd moet worden om aan de consumptie te voldoen. Daarnaast lopen de (mondiale) schattingen door verschillende analisten over de suikerproductie uiteen. Marktdatabureau StoneX stelde afgelopen maandag het suikeroverschot verder naar boven bij tot 3,4 miljoen ton. Eerder was dat 730.000 ton!
De termijnmarkt in Londen is sinds februari licht gedaald van $665 per ton naar $646 per ton op het moment van schrijven (6 februari). Rond dat punt schommelt de notering wat op en neer door verschillende invloeden.
Export India blijft onzeker
In India bevestigt de huidige productieachterstand het door droogte geteisterde groeiseizoen in de grootste suikerproductie regio Maharashtra. De productie loopt 11% achter bij een seizoen eerder en op 29 januari was sprake van 6,32 miljoen ton suiker. De Indiase suikerindustriegroep ISMA schat een vergelijkbare daling voor de totale bruto suikerproductie van het Aziatische land dit seizoen. Deze komt uit op 33,05 miljoen ton suiker, ofwel 10% minder dan een seizoen geleden. De netto productie komt uit op 31,35 miljoen ton, want er wordt 1,7 miljoen ton gebruikt voor de productie van ethanol.
Maar wat zeggen deze cijfers precies en hoe beïnvloedt dat de markt en suikerstromen? In eerste instantie valt de schatting over de bruto suikerproductie hoger uit dan gedacht, die werd eerder geraamd op circa 30 miljoen ton suiker. Daardoor valt de schade door El Niño toch nog enigszins mee. Maar vergeleken met twee seizoen geleden is het een zeer grote daling, gezien er toen ruim 42 miljoen ton suiker werd geproduceerd. Door deze grote productie liep de export op tot 11 miljoen ton. Diezelfde export is dit seizoen nog niet van de grond gekomen door de lagere productie. De Indiase overheid heeft een exportverbod op de zoetstof gelegd en dat zorgt ervoor dat landen in Azië, maar ook elders in de wereld, de grondstof ergens anders vandaan moeten halen. Mogelijk dat het exportverbod nog wordt opgeheven en een bepaald volume dit seizoen de grens mag passeren, net zoals vorig seizoen het geval was. Maar op dit moment laat India de internationale suikermarkt in onzekerheid door de lagere suikerproductie.
34% meer exportvolume
Het einde van het Braziliaanse suikerproductie van seizoen 2023/24 betekent niet dat het land de markt niet meer beïnvloed. De bovengemiddelde productie wordt door verschillende analisten geraamd op 41 à 42 miljoen ton suiker en de bovengemiddelde export daarvan zorgt voor enige druk op de suikernoteringen. 's Werelds grootste suikerproducent exporteerde in de eerste helft van januari 34% meer dan in dezelfde maand in 2023 en deed dat ook al in november en december 2023, toen een recordvolume werd verscheept.
De komende suikerrietoogst in Brazilië ondersteunde juist de suikernotering de afgelopen weken. De benedengemiddelde regenval, waar belangrijke productiegebieden in Brazilië al langer mee kampen, hebben negatieve impact op de opbrengsten van suikerriet en daardoor op de uiteindelijke suikerproductie.
De suikerprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is in januari met 0,8% gestegen ten opzichte van december 2023 als gevolg van 'zorgen over een lagere productie van mondiale leveranciers', zo meldt de FAO. Een lagere productie in Aziatische landen is daarvoor de reden, maar ook de benedengemiddelde regenval in Brazilië, zoals hierboven beschreven. De procentuele stijging is beperkt door onder andere de toegenomen aanvoer van suiker in de wereld, maar de FAO geeft ook aan dat een verzwakking van de Braziliaanse munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar daaraan heeft bijgedragen de afgelopen maand.