Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe-export blijft achterlopen

31 Januari 2024 - Jesse Torringa

De Europese graanexport blijft achterlopen door concurrentie uit het Zwarte Zeegebied en een zwakke mondiale vraag naar tarwe. Ook Rusland heeft daar hinder van en ziet zijn tarwe-export ook aanzienlijk verminderen. In de VS komt wintergraan redelijk de winter door.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €213,75 per ton. Daarmee blijft het contract op het laagste niveau in twee maanden. Op de CBoT stegen alle noteringen daarentegen wel. Tarwe steeg met 2% en komt uit op $6.05 ½ per bushel. Maïs steeg met 1,7% en kwam uit op $4.47 ¾ per bushel. Het sojabonencontract steeg met 2% en kwam uit op $12.18 ¾ per bushel.

Afgelopen handelssessie was er vrij weinig groot nieuws over tarwe en dat is ook terug te zien op de Matif. Op de CBoT zat tarwe wel in de lift en dat had voornamelijk te maken met andere grondstoffen die in het algemeen stegen over de dag. De wat magere tarwe-export van de Europese Unie werd nog eens benadrukt op 28 januari. Tot die datum staat de EU-export van zachte tarwe in seizoen 2023/24 op 18,23 miljoen ton, ruim 5% lager dan een seizoen geleden. De Europese gerstexport bedroeg 3,37 miljoen ton, net iets minder dan de 3,41 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. Marktconcurrentie uit het Zwarte Zeegebied, Rusland en een redelijk zwakke internationale vraag zijn volgens analisten de redenen voor de lagere export. De import van maïs is juist gedaald tot 10,2 miljoen ton, 41% lager dan een jaar geleden.

Ook in Rusland loopt de graanexport beduidend minder dan een jaar geleden, zo maakte de Russian Grain Union bekend. Naar verwachting komt de graanexport van januari uit op 3,9 miljoen ton, wat 27% minder is dan in januari 2023. Het is vooral tarwe waar minder vraag naar is en dit graan neemt in januari circa 3 miljoen ton voor zijn rekening. Vorig jaar was dat nog 4 miljoen ton. In de maand december werd er ook al aanzienlijk minder tarwe geëxporteerd. Toen liep de export met 26% achter.

Wintertarwe VS komt redelijk de winter door
In de VS komen de wintergranen gemengd - maar gemiddeld wel beter dan volgens de vorige meting in december - de winter door volgens data van het USDA State Crop Progress-rapport van dinsdag. De status goed tot uitstekend van wintertarwe verbeterde bij de topproductiestaat Kansas naar 54%, tegenover 43% eind december. In dezelfde periode een jaar geleden was dat slechts 21%. Dat komt vooral door de toename van vocht. Echter is er een behoorlijke koude periode geweest beneden het vriespunt en het effect daarvan laat het rapport in het midden. Ook de gewasstatus in Nebraska verbeterde enorm, van 48% naar 69% met de status goed tot uitstekend. Wintertarwe in Noord-Carolina is juist achteruitgegaan in stand. In andere staten is er een beperkt verschil. Eerder deze maand werd het totale Amerikaanse wintertarwe-areaal voor de oogst van aankomende zomer op 34,4 miljoen hectare geschat. Dat is 6% lager dan de oogst van 2023, maar 3% hoger dan die van 2022.

Sojabonenverwerking op recordtempo
De Amerikaanse sojabonenverwerking bereikte afgelopen december een capaciteit van 206,1 miljoen bushels, het hoogste aantal ooit gemeten volgens persbureau Reuters. Dat betekent dat het de derde maand op rij zou zijn waarin de nationale verwerking de grens van 200 miljoen bushels doorbreekt. Deze weekt komt het USDA met officiële cijfers die dit moeten bevestigen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden