Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tegenvallende vraag drukt stempel op graanmarkt

30 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Problemen in China en een onrust op de Rode Zee, het is niet ongemerkt aan de graanmarkt voorbij gegaan. Uit Egypte, een belangrijke exportmarkt voor tarwe, kwamen tegenstrijdige berichten. In maïs en soja bepaalt het weer in Zuid-Amerika de stemming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager op €213,75 per ton. Dat is het laagste niveau in twee maanden. Op de CBoT sloten de koersen eveneens in de min. Tarwe leverde 1,1% in en kwam daarmee uit op $5.93½ per bushel. Maïs daalde met 1,3% naar $4.40¼ per bushel. Soja zat tussen tarwe en maïs in en sloot 1,2$ lager op $11.94¼ per bushel.

Voldoende voorraden, gunstig weer in Zuid-Amerika en een tegenvallende vraag naar granen, dat zijn volgens analisten de factoren die de stemming op de granenmarkt bepalen. De zwakke vraag hangt voor een belangrijk deel samen met de kwakkelende economie in China. De Chinese vastgoedreus Evergrande moet van de rechter in Hongkong bezittingen verkopen om zijn verplichtingen aan investeerders na te komen. De liquidatie van het bedrijf kan een nieuwe tegenslag voor de toch al haperende Chinese economie betekenen. Evergrande heeft meer dan €300 miljard aan schulden. Eerdere pogingen om het in problemen geraakte bedrijf vlot te trekken zijn op niets uitgelopen. Buitenlandse investeerders zijn daarom naar de rechter gestapt om een deel van hun geld terug te krijgen. In Hongkong hebben ze nu gelijk gekregen, maar het eiland heeft een aparte status binnen China en het is niet gezegd dat het vonnis door rechters op het vaste land wordt overgenomen. Het vertrouwen van buitenlandse investeerders wordt er hoe dan ook niet beter op. Buitenlandse financiers zijn juist hard nodig om de Chinese economie op gang te trekken.

Geen aanvullende maatregelen
Egypte zet de plannen om zich in te dekken tegen hogere tarweprijzen niet door. Dat vertelt de Egyptische minister van bevoorrading Ali El-Mosilhy aan Bloomberg. "De huidige tarweprijzen zijn gedaald naar een niveau dat in de buurt komt van de prijzen voor corona en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland". Egypte heeft de afgelopen jaren signalen gegeven dat het zich wil indekken tegen hoge tarweprijzen. Het land is namelijk afhankelijk van gesubsidieerde tarwe om de bevolking te voeden. Egypte is een grote tarwe-importeur en voert volgens de El-Mosilhy 6,5 tot 7 miljoen ton tarwe in. De huidige voorraad is voldoende voor 4,2 maanden volgens de minister. Ondanks de sussende woorden is de handel in tarwe op de Egyptische handelsbeurs tijdelijk stilgelegd. Door speculatie liep de prijs namelijk te hard op volgens de minister.

Maritiem databureau Kplker ziet de gevolgen van de onrust op de Rode Zee terugkomen in de transportbewegingen. Volgens Kpler wordt er in januari 63% minder graan vervoerd via het Suezkanaal vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Deze maand gaat er 2,4 miljoen ton door het Suezkanaal tegen 6,4 miljoen ton in januari 2023 en 6,6 miljoen ton afgelopen december. Deze week is bevestigd dat zestien schepen een alternatieve route hebben gekozen. Het grootste deel van de schepen is onderweg naar China of andere landen in Azië.

Regen in Brazilië drukt op sojaprijzen
In soja en iets mindere mate maïs zorgt regen in Brazilië voor lucht op de markt. Analisten verwachten dat soja die nog vast staat daardoor niet verder achteruit gaat en dat opbrengstprognoses daardoor niet verder verlaagd zullen worden. Daar moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat bijvoorbeeld de opbrengstprognose van het USDA door Braziliaanse boerenorganisaties veel te hoog wordt genoemd. Safras & Mercado meldt dat 9% van het soja-areaal in Brazilië is geoogst tegen 4,4% deze tijd vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden