Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Het weer is niet gunstig voor de Europese tarwe

24 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer werkt niet mee voor de Europese graantelers. Van te nat tot te droog, alles zit in het Mars-bulletin van deze maand. In de VS hebben telers minder belangstelling voor tarwe, zo blijkt uit de Farm Futures-survey. Op de sojamarkt zijn handelaren in de ban van relatief lage prijzen. Nieuws uit China op dat gebied lijkt wel genegeerd te worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €217,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe ongewijzigd op $5.96½ per bushel. Maïs liet een kleine plus zien en sloot 0,2% hoger op $4.46½ per bushel. Meer beweging zat in soja afgelopen handelssessie, dat sloot 1,3% hoger op $12.39½ per bushel.

Te warm, te koud, te droog en te nat. Het komt allemaal voor op het kaartje in de januari-editie van het Mars-bulletin van het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. In onder meer Nederland, Duitsland, Polen en Oostenrijk is december nat verlopen. Wintergraan heeft daardoor natte voeten en lokaal zijn overstromingen geweest. In het Middellandse Zeegebied zouden ze juist regen kunnen gebruiken. In Spanje, Italië, Griekenland en Noord-Afrika staat wintertarwe op achterstand door een gebrek aan vocht. In Scandinavië en de Baltische staten heeft de koude golf voor schade gezorgd volgens het JRC. In Rusland was het ook koud, maar daar lag een dik pak sneeuw waardoor uitwinteren meevalt. Op de Balkan, Hongarije en Roemenië verliep december extreem zacht. De milde winter is gunstig voor de ontwikkeling van de laat gezaaide wintertarwe, maar dat gaat ten koste van de winterhardheid. Het risico op vorstschade later deze winter neemt daardoor toe volgens het JRC.

Bron: JRC Mars

In de VS wordt minder tarwe gezaaid, zo blijkt uit de Farm Futures-survey. Het totale tarweareaal komt volgens de enquête uit op 48 miljoen acre. Dat is 1,6 miljoen acre minder dan vorig seizoen. Het areaal wintertarwe komt volgens het onderzoek uit op 37,26 miljoen acre. Dat is ruim boven de 34,43 miljoen acre waar het USDA in de januaricijfers mee rekent. De krimp zit in zomertarwe waarvan volgens Farm Futures ruim 2 miljoen acre minder wordt gezaaid. Het areaal zomertarwe in de VS zou daarmee uitkomen op 9,06 miljoen acre.

Soja trekt koopjesjagers
Op de sojamarkt sloegen de koopjesjagers hun slag volgens analisten. De prijs schommelt zo rond het laagste punt in twee jaar en dat wekt de belangstelling van kopers. China gaf een bearish signaal af, maar dat werd genegeerd door de markt. China wil namelijk de varkensstapel verder inkrimpen. Einde 2023 waren er circa 4% minder varkens vergeleken met eind 2022. De eerste maanden van dit jaar wil China verder krimpen om de varkensmarkt in balans te krijgen. China is een belangrijke koper op de sojamarkt en het grootste deel van die soja gaat naar de varkenssector. Daarnaast wil China minder afhankelijk worden van leveranciers en wil het de eigen productie opvoeren. Daarvoor zetten ze in op het uitbreiden van de teelt van GMO soja, schreef het Chinese ministerie van Landbouw gisteren.

Van de Chinese plannen op het gebied van soja was afgelopen jaar overigens nog niets te merken. De import van soja steeg afgelopen jaar met 11% ten opzichte van 2022 naar 99,41 miljoen ton. Dat komt dicht in de buurt van recordjaar 2020. Enkele analisten hebben dan ook hun bedenkingen bij de Chinese ambities op het gebied van het opvoeren van de binnenlandse sojaproductie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden