Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese tarwehandel gaat stoïcijns verder

28 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Nieuws uit het Zwarte Zeegebied blijft de tarwemarkt domineren. Oekraïne meldt vandaag een incident met een zeemijn. Rusland heeft een zeer goede graanoogst volgens het Russische ministerie van Landbouw, maar beklaagt zich over de exportmogelijkheden. In Brazilië tart het verloop van het groeiseizoen alle logica.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif leverde gisteren €0,75 in en sloot op €221,25 per ton. Op de CBoT bleek de rally van tarwe maar van korte duur. Afgelopen handelssessie zakte tarwe met 2,1% naar $6.23 per bushel. Ook maïs deed een stapje terug en sloot 0,8% lager op $4.76½ per bushel. Soja liet een plusje van 0,3% zien en kwam uit op $13.16¾ per bushel.

De zorgen over de onrust in het Zwarte Zeegebied zijn weer wat weggezakt volgens analisten. Of dat helemaal terecht is, is een tweede. Vandaag maakte het Oekraïense leger via Telegram namelijk bekend dat er een bulkcarrier op een zeemijn is gevaren. Het schip -dat onder Panamese vlag vaart- was via de Zwarte Zee onderweg naar de haven aan de Donau om graan te laden. Het schip raakte uit koers, was onbestuurbaar en er brak brand uit, volgens Oekraïne. Eén bemanningslid is over gebracht naar het ziekenhuis en een ander is aan boord behandeld. Sleepboten zijn ter plaatse om te assisteren. Wanneer dit incident heeft plaatsgevonden wordt niet duidelijk uit het bericht. 

Rusland heeft graan in overvloed
Sovecon heeft de exportverwachting voor Russische tarwe seizoen 2023/24 marginaal naar beneden bijgesteld met 200.000 ton naar 48,6 miljoen ton. Het Russische ministerie van Landbouw maakte deze week bekend dat met 142,6 miljoen ton graan het de op één na grootste oogst ooit heeft binnen gehaald. "We hebben niet alleen voldoende graan voor de binnenlandse markt, maar we kunnen ook significante volumes naar onze buitenlandse partners sturen", vertelde de Russische minister van Landbouw Dmirty Patrushev aan de Komsomolskaya Pravda. Volgens Patrushev is in 2023 de Russische graanexport gehinderd door een tekort aan schepen. Daarnaast hadden de Russische exporteurs problemen met verzekeren en betalingen door de westerse sancties.

Zaaien nog niet klaar of de combines rijden al
Teeltjaar 2023/24 wordt door Braziliaanse boeren nu al historisch genoemd. Het effect van het weerfenomeen El Niño - dat in het westelijke en centrale deel van Brazilië droogte veroorzaakt - was veel groter dan verwacht. Sommige telers hebben in afwachting van regen lang gewacht met zaaien. Een deel van het areaal dat wel gezaaid is kan door gebrek aan vocht als verloren worden beschouwd. Telers hopen die soja nog over te kunnen zaaien, of laten de percelen even liggen en kiezen voor een ander gewas als katoen of maïs te kunnen (normaal de volgteelt na soja). Niet verwonderlijk dat er gesproken wordt over de laagste hectareopbrengsten van soja in 40 jaar.

Hoewel nog niet alle soja gezaaid is, zijn de eerste percelen deze dagen al geoogst. 'De eerste keer ooit dat we al in december begonnen zijn met dorsen', volgens een teler in Mato Grosso. Volgens de telersorganisatie Imea was afgelopen vrijdag 1% (oftewel 121.000 hectare) van het soja-areaal in Mato Grosso geoogst. De opbrengsten lopen nogal uit een van 7 tot 30 zakken per hectare (cicra 0,42 tot 3,6 ton per hectare). Imea verwacht dat de gemiddelde opbrengst in Mato Grosso 7% lager uitkomt vergeleken met vorig seizoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden