Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoedermarkt worstelt met gebrek aan vraag

20 December 2023 - Wouter Baan

Door een gebrek aan vraag dalen de melkpoederprijzen. De markt maakt een wat gelaten indruk en hinkt voor 2024 nog op twee gedachten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het huidige tempo van dalen dreigt de DCA-notering van magere melkpoeder spoedig onder het niveau van €2.500 te raken. In de afgelopen vier weken ging de notering telkens licht omlaag. Waar de prijsdruk op de kaas- en botermarkt begin december de kop opstak, kwakkelt de melkpoedermarkt al wat langer. De markt zit in rustig vaarwater doordat er weinig afzetmogelijkheden zijn.

Wel was er eerder in december wat reuring in de markt door een tender van het Algerijnse staatsinkoopbureau ONIL. Dit heeft waarschijnlijk voorraden opgeslokt. Anders hadden de prijzen vermoedelijk al op een lager niveau gestaan, zo is de gedachte.

Op twee gedachten
Voor 2024 lijkt de melkpoedermarkt op twee gedachten te hinken. Enerzijds is er geen aanleiding om grote prijsdruk te verwachten, gezien de melkproductie in Europa niet overmatig is. Dit maakt dat er bij traders en producenten geen grote aanbodsdruk zit. Anderzijds oogt het huidige sentiment te timide om een prijsopleving te verwachten. Daarom zijn traders terughoudend om posities in te nemen.

Al met al mist de markt wat schwung. Dit komt ook doordat de perspectieven op de Chinese afzetmarkt niet bijster goed zijn. Het land zit in een economische crisis, wat ongunstig is voor de zuivelconsumptie. Ook is de melkproductie in China fors toegenomen, waardoor de importbehoefte op papier is geslonken. Overigens waren de Europese exportcijfers in de eerste drie kwartalen van dit jaar met zo'n 62.000 ton gelijk aan 2022. Vergeleken met topjaar 2021 is wel een grote teruggang zichtbaar. De afzet naar Algerije is echter met 54% toegenomen tot 120.000 ton. Daarmee is het Afrikaanse land China intussen ruim voorbij als belangrijkste afzetmarkt voor Europees product. 

Niet concurrerend 
Opvallend is dat de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra kortgeleden melding maakte van vraagherstel in China. Europese exporteurs kunnen dit nog niet ontdekken. Mogelijk komt dit doordat Europees product, uitgedrukt in dollars, minder concurrerend is op de wereldmarkt. Eerder dit jaar waren de rollen omgedraaid. Ook Amerikaans product is iets goedkoper.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden