Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Wat doen de alle ramingen met de graanmarkt?

11 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het beeld op de granenmarkt is nogal wisselend deze eerste handelsdag van de nieuwe week. Van beperkte schommeling tot een flinke uitslag. Het Wasde-rapport lijkt maar beperkt invloed te hebben op de markt. Niet alleen het Amerikaanse landbouwministerie kwam met opbrengst- en voorraadcijfers. De meest opvallende cijfers komen in dat opzicht misschien wel uit Oekraïne.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif staat ruim 3,5% in de plus tijdens schrijven van dit artikel. Met maar 1.302 openstaande posities is de rol van dit contract eigenlijk uitgespeeld. De andere contracten voor de oogst van 2023 staat 0,3% en 0,4% in de min. Op de CBoT is de daling van tarwe een stuk sterker met tot bijna 3% in de min. Maïs staat circa 0,5% in de min. Soja is de uitzondering en zit ruim 1,5% in de plus.

Het Wasde-rapport van het USDA dat afgelopen vrijdag uitkwam, ijlt nog na op de granenmarkt. De voorraadcijfers voor maïs en soja de VS vielen met respectievelijk 2.131 en 245 miljoen bushel keurig in lijn met wat de handel verwachtte. De Amerikaanse eindvoorraad van tarwe valt met 659 miljoen bushel lager uit dan de onderkant van de verwachtingen van de handel die op 670 miljoen bushel lag. De wereldeindvoorraad tarwe is met 500.000 ton verlaagd ten opzichte van de novembereditie van het rapport, naar 258,2 miljoen ton. Dat was dan weer wel redelijk in lijn met de handel verwachtte. De eindvoorraad van maïs is in de nieuwe editie van het Wasde-rapport met 200.000 ton verhoogd naar 315,2 miljoen ton en soja is verlaagd met 300.000 ton naar 114,2 miljoen ton.

Klimatologische problemen
Marktbureau Safras & Mercado heeft de oogstverwachting van 161,4 miljoen ton verlaagd naar 158,23 miljoen ton. Droogte en atypisch weer voor het seizoen ligt ten grondslag aan de verlaging in de opbrengstprognose. Verder verlagingen blijven op de loer liggen. Indien de oogst van 158,23 miljoen ton daadwerkelijk gerealiseerd wordt, zou dat een recordsojaoogst in Brazilië betekenen. "Klimatologische problemen zouden op de radar moeten blijven staan", stelt Safras & Mercartor. Het USDA hield de Braziliaanse sojaoogst overigens op 161 miljoen ton.

Het Oekraïense ministerie van Landbouw heeft de oogstcijfers voor granen afgelopen vrijdag verder naar boven bijgesteld naar 59,7 miljoen ton. De oogst van oliehoudende zaden en granen samen komt uit op 81,3 miljoen ton tegen 79,1 miljoen ton in de cijfers uit oktober. De gemiddelde graanopbrengst zit dit seizoen op 5,47 ton per hectare. Daarmee is het record uit 2021, dat op 5,36 ton per hectare staat, overtroffen.

China heeft dit seizoen 4% meer maïs geoogst vergeleken met vorig seizoen. Dat heeft het Chinese bureau voor de statistiek bekendgemaakt. Het grotere areaal heeft de schade aan het gewas door cyclonen ruimschoots gecompenseerd. De maïsoogst komt daarmee ongeveer uit op de schatting van het Chinese ministerie van Landbouw die op 288,84 miljoen ton stond. De grote Chinese maïsoogst is vooral goed nieuws voor de Chinese veehouders waar de marges behoorlijk onder druk staan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden