Shutterstock

Analyse Grondstoffen

China plaats monsterorder voor tarwe in de VS

5 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Bearish nieuws voor de tarwemarkt, zoals matige exportcijfers uit de VS en een grotere oogst voor Canada, kreeg weinig voet aan de grond. Een grote tarweorder uit China en trage export uit Oekraïne maakten meer indruk afgelopen handelssessie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif pluste €0,75 naar €233,75 per ton. Op de CBoT steeg het decembercontract tarwe met 3,3% naar $5.95¾ per bushel. Maïs sloot 1% lager op $4.60¼ per bushel. De grootste daler op de beurs in Chicago was soja dat 1,4% lager sloot op $13.06¼ per bushel.

Oekraïne exporteerde tot nu toe dit seizoen 13,4 miljoen ton graan. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde exportcijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 18,3 miljoen ton. In november werd 3,86 ton graan uitgevoerd waaronder 1,3 miljoen ton tarwe en 2,4 miljoen ton maïs. De VS exporteerde 188.000 ton tarwe en dat is onder de verwachtingen van de handel die rekende op een export van 225.000 tot 350.000 ton. Dat heeft echter maar beperkt invloed op de CBoT. Grote orders uit China maken dat spelers op de markt niet veel aandacht hebben voor de weekcijfers. Het USDA meldde gisteren een nieuwe order van 440.000 ton van een koper uit China. Dat is de grootste aankoop op een dag in meer dan tien jaar.

Forse aanpassingen in Canadese oogstcijfers
Statistics Canada kwam gisteren met de bijgestelde cijfers over de oogst van 2023. Dat opbrengsten hoger uit kwamen dan eerder voorspeld door het bureau voor de statistiek werd wel verwacht, maar vooral in tarwe was de bijstelling groter dan verwacht. De totale tarweoogst is aangepast naar 32 miljoen ton. In september werd de oogst nog geraamd op 29,8 miljoen ton. In een peiling van Reuters kwam naar voren dat de handel rekende op 31,1 miljoen. De grootste aanpassing is gedaan in zomertarwe, van 22,6 miljoen ton in september naar 24,8 miljoen ton gisteren. Hoewel de tarweopbrengst verhoogd is, blijft het nog wel de op een na kleinste oogst in de laatste zes jaar. Ook de koolzaadopbrengst is hoger uitgevallen van 17,4 miljoen ton naar 18,3 miljoen ton. Daarmee is de oogst 2% kleiner vergeleken met vorig seizoen. Regen laat in het seizoen heeft de gewassen toch nog wat geholpen volgens sommige bronnen.

Te droog en te warm
Maïs en soja stonden wat onder druk door regen in Brazilië. De hoop is dat de groeiomstandigheden in de belangrijke landbouwstaten daardoor wat verbeteren. Toch zijn de cijfers niet bemoedigend voor hoge opbrengsten. In Mato Grosso viel in oktober en november 163 millimeter. Dat is 47% onder het tienjarig gemiddelde en het droogste jaar in ten minste een kwart eeuw. De gemiddelde temperatuur in de afgelopen twee maanden lag daarbij nog eens 3,5 graad boven het gemiddelde.

Verschillende marktbureaus en overheidsinstanties blijven vasthouden aan relatief grote opbrengsten voor maïs en soja, maar bij analisten zijn twijfels ontstaan. Mato Grosso is goed voor circa 25% van de Braziliaanse sojaproductie. Het aandeel in de export is nog wat groter. Tegenvallers met het weer zoals nu kunnen bijna niet zonder gevolgen blijven voor de opbrengsten in Brazilië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden