Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikermarkt ook begin 2024 in de ban van krapte

5 December 2023 - Niels van der Boom

Ondanks een recordoogst aan rietsuiker in Brazilië blijft de suikermarkt in de ban van krapte gedurende de eerste maanden van 2024. Ook in de EU wordt meer suiker geoogst. De productie en het gebruik van suiker kantelt langzaam op de wereldmarkt, maar dat heeft nog geen grote impact op de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boeren in Brazilië stevenen dit seizoen af op een recordoogst aan rietsuiker, waarvan het grootste gedeelte inmiddels is verwerkt. Marktanalisten van ING rekenen met een suikerproductie van bijna 40 miljoen ton. Omdat de markt voor consumptiesuiker dit seizoen bijzonder goed is, wordt er minder suiker gebruikt als grondstof voor bio-ethanol.

Brazilië houdt suikerproductie hoog
De analisten verwachten dat Brazilië in 2024/25 opnieuw een goede suikerrietoogst zal hebben, wat uiteraard sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden in het groeiseizoen tot aan april, wanneer de nieuwe oogst begint. De goede suikerprijzen op de wereldmarkt zorgen ervoor dat suikerriettelers de maximale productie willen behalen. De logistiek in met name de exporthavens blijft een issue. Begin volgend jaar wordt in het land een recordvolume aan sojabonen verwacht, wat voor aanhoudende problemen in de transportcapaciteit kan zorgen.

Over de situatie in Europa verschillen de meningen. De International Sugar Organization (ISO) gaat in haar meest recente prognose uit van een tekort van 300.000 ton wereldwijd, bij een productie van 179,9 miljoen ton. In het afgelopen seizoen was sprake van een klein overschot van 300.000 ton. In beide seizoenen ligt het verbruik iets hoger dan de productie.

Aanbod blijft krap
Ondertussen ramen de analisten van ING dat de wereldmarkt voor het tweede seizoen op rij met een tekort van 3 miljoen ton te maken krijgt. Dit zorgt ervoor dat de marktvraag in het eerste kwartaal van 2024 ook nog significant blijft, juist omdat Brazilië dan geen suiker produceert. Thailand en India, de twee andere grote rietsuikerproducenten, kennen dit jaar een kleinere oogst vanwege het weerfenomeen El Niño in Thailand en een exportquotum vanuit India. De Thaise suikerproductie daalt naar verwachting van 11 miljoen ton naar 7,5 miljoen ton.

In Europa hebben bietsuikerproducenten deze herfst te maken gehad met de moeilijkste oogst van de laatste jaren. In Centraal-Europa, maar ook in delen van West-Europa, heeft winterweer vroeg zijn intrede gedaan. De bietenoogst hindert dat vooralsnog niet veel. Aan het begin van de oogst waren de Europese suikervoorraden iets groter, met 2,91 miljoen ton, versus 2,63 miljoen ton een jaar geleden.

Oekraïense import
Gedurende het huidige seizoen (van 1 oktober tot en met 22 november) importeerde Europese landen 228.000 ton suiker. Dat is 167.000 ton minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 38% van dit volume is afkomstig uit Oekraïne. Dit land zet vooral suiker af in Roemenië, Italië en Bulgarije. Deze en andere lidstaten maken zich zorgen over de impact die dit heeft op hun lokale suikermarkten, maar berichten dat de markten ontwricht worden, heeft de Europese Commissie nog niet ontvangen. De Commissie beschermt de lidstaten dus niet tegen de import van Oekraïense suiker, zoals wel wordt gevraagd.

ISO gaat uit van 900.000 ton meer suikerproductie in de EU dit seizoen. ING spreekt over 1 miljoen ton extra suiker, met een totale opbrengst van 15,6 miljoen ton. Een groter areaal en betere opbrengsten hebben daarvoor gezorgd. Dit resulteert niet in een dalende prijs. In oktober lag de gemiddelde Europese verkoopprijs op €841 per ton, tegenover €586 een jaar geleden. De spreiding tussen de verschillende afzetregio's blijft bijzonder groot.

Prijs dalende
Gedurende november heeft de Londense termijnmarktnotering voor geraffineerde witte suiker wel een daling doorgemaakt. De maand werd gesloten op omgerekend €656 per ton. Dat is een daling van 7,5% vergeleken met het begin november toen nog €709 per ton werd genoteerd. Desondanks blijft het prijsniveau nog steeds bijzonder hoog in vergelijking tot het meerjarig gemiddelde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden