Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Regen zet Europese granen op achterstand

29 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Overvloedige regen hindert de herfstwerkzaamheden in grote delen van Europa. Dat bevestigt nu ook de Europese Commissie in het Mars-bulletin. Op de granenmarkt is daar echter maar beperkt aandacht voor. Matige export en voldoende voorraad wegen zwaarder voor handelaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €2 en kwam uit op €215 per ton. Op de CBoT zat tarwe steviger in de lift en sloot 1,8% hoger op $5.43¾ per bushel. Soja vond afgelopen handelssessie eveneens de weg omhoog en pluste 1,3% en sloot op $13.46½ per bushel. Maïs liet een daling zien met 0,9% naar $4.51½ per bushel.

De tarwemarkt veerde vooral in de VS op na de flinke daling maandag. Voor een deel wordt dat veroorzaakt door koopjesjagers die zijn ingestapt. Tenders van kopers uit Zuid-Korea, Taiwan en Jordanië gaven de markt een extra zetje in de rug. De exportteller tot 26 november van tarwe uit de EU staat op 12 miljoen ton. Daarmee loopt de export 18% achter op vorig seizoen.

Het Russische ministerie van Landbouw meldt dat de graanoogst in het land voor 98% is voltooid. Het totale geoogste volume is 151 miljoen ton volgens het ministerie. Bijna twee derde, namelijk 99 miljoen ton is tarwe. De tarweopbrengst zit daarmee ruim boven de verwachting van het USDA, dat de Amerikaanse oogst op 90 miljoen ton raamt.

Meningsverschillen
Relatief grote tarwevoorraden op het Europese continent bepalen in belangrijke mate de stemming op de markt. Volgens sommige analisten is het vanwege dat grote aanbod niet meer dan logisch dat de tarwemarkt voorlopige de bodem blijft zoeken. Combineer dat met een goede start van de wintertarwe in de VS (50% van het areaal staat er goed of excellent op tegen 34% vorig seizoen) en de mineurstemming houdt nog wel even aan. Een andere groep analisten is meer overtuigd van deze redenatie. Tarweprijzen die rond de €220 hangen, stimuleren verkopers niet om haast te maken. Ruimte naar beneden is logischerwijs kleiner dan de ruimte naar boven. Vorig jaar deze tijd stond de Matif rond de €300. Het zou kunnen dat verkopers daarom maar beperkt aanbod geven. In het Zwarte Zeegebied is de winter ingevallen. Zowel Rusland als Oekraïne hebben daardoor moeite graan te transporteren. En dat is deels ook in de recente exportcijfers te zien.

Wateroverlast en droogteproblematiek
Op de langere termijn zijn er zorgen over de wintergewassen in Europa. Dat is deze week nog eens bevestigd in de novembereditie van het Mars-bulletin van de Europese Commissie. In grote delen van Europa heeft regen het zaaien van wintergewassen vertraagd. In het zuidoosten (Roemenië en Bulgarije) is het droogte die de gewassen op achterstand zet. Zaaien van wintergraan is nog mogelijk de komende weken, maar dan moet het wel droog worden en moet de vorst niet gelijk invallen, schrijft de Commissie. Verwacht wordt dan ook dat een deel van het geplande areaal wintergranen wordt vervangen door zomergranen. Verder schrijft de Commissie dat er waarschijnlijk ook een deel wintergraan overgezaaid zal moeten worden vanwege waterschade.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden