Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs blijft nog altijd stevig stijgen

29 November 2023 - Matthijs Bremer

De eierprijs is de laatste weken weer flink gestegen. De vraag is nog altijd goed. Vooral biologische en vrije-uitloopeieren verkopen op het moment goed. Daarnaast begint er door vogelgriep weer druk op de markt te ontstaan. In Europa vallen de verliezen nog mee, maar in de Verenigde Staten begint de impact op de markt voelbaar te worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren zit nog altijd in een lijn omhoog. In de laatste twee weken is de prijs van eieren met 25 cent toegenomen. In week 46 werden 100 eieren verhandeld voor €12,85 tot €13,10.

Vooral grote consumptie drijft de eierprijs op het moment omhoog. De vraag is op het moment een stuk groter dan het aanbod. Pakstations hebben moeite om tegen de grote vraag op te leveren. Daarnaast draait ook de vrije markt op het moment goed.

Opvallend is dat consumenten weer geld over hebben voor luxere eieren. In het voorjaar keerde de consument de markt voor biologische en vrij-uitloopeieren nog de rug toe. Inmiddels wordt gemeld dat dit soort duurdere eieren weer in trek zijn. In een persbericht van Unie van Pluimvee Producenten (UPP) is te lezen dat er tekorten ontstaan aan biologische eieren. De verwachting van de organisatie is dat de krapte op de markt op zijn minst tot Pasen aanhoudt.

Vogelgriep
Aan de aanbodkant van de markt begint vogelgriep langzaam maar zeker weer wat grip op de markt te krijgen. Zo is de ziekte ook in Noord-Duitsland geconstateerd. In totaal werden 24.000 kippen op een boerderij in Mecklenburg-Vorpommern ten oosten van Hamburg geruimd. Daarnaast meldde Frankrijk een besmetting op een kalkoenbedrijf. Dit is opmerkelijk aangezien Frankrijk sinds oktober met een vaccinatiecampagne is gestart. Het lijkt erop dat de campagne nog in een te vroeg stadium is om verspreiding van de ziekte in zijn geheel te voorkomen. Overigens zijn de verliezen door de ziekte in Europa (nog) niet substantieel, maar groeien de zorgen over de uitbraken wel.

In de Verenigde Staten zijn de effecten al duidelijker zichtbaar. In Amerika begint vogelgriep weer wild om zich heen te slaan. In oktober en november zijn enkele tientallen pluimveebedrijven besmet geraakt. De impact daarvan is nog een stuk groter, aangezien Amerikaans pluimveebedrijven een stuk groter zijn dan in de Europese Unie gebruikelijk is. In totaal zijn al ruim 4 miljoen stuks pluimvee geruimd. De besmettingen hebben duidelijk zijn weerslag op de Amerikaanse eiermarkt. Op woensdag 2 november werden eieren in de Verenigde Staten voor $1,16 per dozijn verhandeld. Inmiddels is die prijs zo goed als verdubbeld. De huidige prijs per dozijn was dinsdag 28 november gestegen tot $2,29.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden