Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koffie en suiker winnen, soja en tarwe verliezen

28 November 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs daalde scherp en ook soja werd goedkoper, hoewel het inzaaien in Brazilië traag verloopt. De Braziliaanse suikerproductie zit in de lift en de koffievoorraden zijn nog steeds krap. Dit is de Markt Starter van 28 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn scherp gedaald. De Amerikaanse wintertarwe is 50% goed tot excellent. Pakistan en Bangladesh hebben een internationale tender uitgedaan voor de inkoop van tarwe, maar de verwachting is dat Rusland die aanbesteding wint.

Soja
De sojabonenkoers is zeer licht gedaald. Het inzaaien van het gewas in Brazilië verloopt het traagst in acht jaar tijd door ongunstig weer in het land.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gestegen doordat een zwakke dollar short covering van suikercontracten aanmoedigde. Wel zit de Braziliaanse suikerproductie in de lift. En wordt er meer suikerriet gebruikt voor suiker.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn licht gestegen door krappere voorraden. Zowel de arabica als robusta-voorraden liggen op of vlak bij het laagterecord.

Palmolie
De Maleisische palmolieprijzen zijn gedaald door lagere ruwe olieprijzen en rivaliserende oliën op de Dalian. De verliezen werden beperkt door verbeterde exportcijfers.

Aardgas
De TTF-gasprijs is scherp gedaald. Ondanks de koude periode in Europa zorgen de goed gevulde voorraden ervoor dat de markt vooralsnog ontspannen blijft.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is gedaald. Ruime voorraden in niet OPEC-landen en het uitstel van een OPEC+ bijeenkomst, vanwege onenigheid met Afrikaanse producenten over productie-quota's, wegen op de prijs.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag door een zwakke dollar en uitspraken van ECB-president Christine Lagarde dat de inflatie te lang te hoog is geweest.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden