Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Verder oplopende kaasprijs schrikt kopers niet af

23 November 2023 - Klaas van der Horst

Voor de kaasproducenten was er deze week weer goed nieuws, maar voor de kopers niet. De prijs voor Goudse en Edammer foliekaas krijgt opnieuw een stevige duw omhoog. Niet naar het niveau van vorig jaar, maar wel naar een hoogtepunt dit jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen Cheddar en van natuurkaas zijn met een inhaalslag bezig en komen daar achteraan. Emmentaler volgt ook. Op enige afstand daarvan komt tenslotte mozzarella eveneens mee.

En al produceren de kaasfabrieken behoorlijke volumes van met name Goudse en Edammer foliekaas, de markt raakt nog niet overvoerd. Afnemers betalen zonder veel morren de gevraagde prijs en er is geen sprake van voorraadopbouw.

De wei die ook een stuk meer opbrengt dan tot afgelopen nazomer, wordt ook redelijk goed verkocht. Er gaat veel van dit product in sport- en gezondheidsvoeding. Een ander deel gaat in fat-filled melkpoeder, terwijl ook de kalvermelkindustrie een beetje door blijft kopen.

De botermarkt blijft eveneens oplopen, al wordt nog steeds vrij weinig vers product gemaakt. De roomprijs blijft veel te hoog om verse boter van te maken. Dit probleem is de laatste weken alleen maar groter geworden, ondanks de oplopende boterprijs. De roomprijs is vrijwel steeds nog een beetje meer omhoog gegaan. Deze week zelfs meer.

De markt voor (magere) melkpoeder ontwikkelt zich moeizamer dan die voor kaas. De afzet binnen de Europese Unie gaat relatief goed, maar er blijft ook export nodig om de markt gezond te houden. Juist bij die export gaat het moeilijk. Dat komt door meerdere factoren. De wisselkoersverhoudingen hebben zich de laatste tijd niet bepaald gunstig voor Europa ontwikkeld. Dat maakt Europees product relatief duur. Daarnaast werden op de jongste GDT-veiling lagere prijzen betaald voor mager poeder, al viel het voor poeders met herkomst Europa nog iets mee.

{{dataviewSnapshot(46_1700752111)}}

Tenslotte is er op de internationale melkpoedermarkt, naast de gewone Nieuw-Zeelandse, Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse concurrentie ook nog concurrentie van extra goedkoop Russisch en Wit-Russisch poeder. De export van deze landen wordt weliswaar getroffen door Westers sanctiebeleid, maar via het 'grijze' circuit is er op bepaalde markten, zoals die in Algerije, toch Russisch product dat meedingt om een koper. Dat is al snel €300 tot €400 per ton goedkoper dan Europees product. Daarmee is het best aantrekkelijk voor een aantal minder koopkrachtige landen in Afrika en Azië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden