RoyalCosun

Analyse grondstoffen

Europese suikerproductie vertraagt door vele regen

21 November 2023 - Jesse Torringa

De suikerproductie in Europa loopt vertraging op door de hevige neerslag die sinds oktober is begonnen. De aanvoer van grondstof ligt in verschillende West-Europese landen op een lager niveau waardoor de capaciteit bij de suikerfabrieken naar beneden is geschroefd. Aan de andere kant van de wereld blijven de suikervoorraden toenemen in de havens in Brazilië vanwege logistieke problemen.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aanhoudende en vele neerslag die in het noorden van Frankrijk en delen van Vlaanderen in België zelfs tot overstromingen heeft geleid, vertraagd de suikerbietenoogst in West-Europese landen. Daardoor is de aanvoer van grondstof lager en moeten verschillende suikerfabrieken terugschroeven in capaciteit. De Franse suikerproducent Tereos meldde onlangs dat verschillende fabrieken op slechts 50% van de normale capaciteit draait door de kleinere aanvoer. Ook in België draaien de producenten niet volledig. Doorgaans beginnen de fabrieken vanaf september/oktober met het verwerken van de suikerbieten tot februari, maar nu de aanvoer vertraagd is, duurt de campagne waarschijnlijk langer.

Ook in Nederland meldt de suikerproducent Cosun Beet Company dat het dit jaar een uitdaging is om de twee fabrieken aan de gang te houden, maar tot een aanzienlijke verlaging van de capaciteit heeft het nog niet geleid.

Kwaliteit
Daarnaast zijn er zorgen over de suikerbieten die in de overstroomde gebieden staan. Sommige Franse boeren zijn bang dat een deel van hun oogst beschadigd is en daarmee een deel van hun oogst verliezen. Waar niet geoogst kan worden door de aanhoudende neerslag betekent het overigens niet dat de kwaliteit hard achteruitgaat, maar zodra er vorst komt tijdens het oogsten moeten suikerbieten snel worden verwerkt en neemt de kans op een lagere suikerproductie toe.

Overigens heeft het donkere en natte weer van de afgelopen weken ervoor gezorgd dat het suikergehalte van de suikerbieten, maar nauwelijks is toegenomen. Dat is te zien aan de wekelijkse cijfers van Cosun Beet Company, maar ook het Duitse Südzucker en de Duitse Suiker Industriegroep WVZ maken daar melding van. Met voldoende zonlicht neemt dit gehalte doorgaans verder toe naarmate de oogst vordert. De WVZ raamt de Duitse suikerproduct daardoor ook lager in hun november raming: Deze daalt van 4,36 miljoen ton suiker naar 4,24 miljoen ton.

Suikernotering
Het nieuws over de Europese suikerproductie ondersteunt ook de notering op de termijnmarkt in Londen. Daartegenover staat dat de Braziliaanse suikerrietoogst die bovengemiddeld blijft produceren de notering wat onder druk zet. Inmiddels neemt de productie wel wat af doordat het seizoen richting het einde loopt. Ook de ruwe olieprijs weegt de afgelopen dagen net als voorgaande weken op het witte suikercontract in Londen. Deze staat op het moment van schrijven (dinsdag 21 november) op $746,60 per ton en vrijwel gelijk aan de notering van een weke geleden.

{{dataviewSnapshot(48_1700574322)}}

De logistieke problemen in Brazilië werken ook op de termijnmarkt, met name op die in New York. De voorraden stapelen zich bij de Braziliaanse producent en in de havens behoorlijk op vanwege de drukte met graan en extra suiker in de terminals. De wachttijden blijven volgens rederij Williams Shipping in Santos – een van de havens waar veel suiker wordt getransporteerd – gemiddeld 42 dagen, iets minder dan voorgaande week maar nog steeds erg lang. Deze houdt naar verwachting aan tot het eerste kwartaal van 2024. Daarmee is de productie van seizoen 2024/25 alweer op gang.

Volgens het Braziliaanse Datagro is er iets 'nieuws' met impact nodig om de suikermarkt van koers te laten varen dan dat deze momenteel doet. De tijdelijke hogere voorraden in Brazilië lossen naar verwachting niet de grote vraag op die er is op mondiaal schaalniveau. Ook in de Aziatische landen lijkt er niet plots verandering te komen in de lage suikerproducties die verwacht worden dit seizoen. Daarnaast zijn er ook geen vooruitzichten op een verbetering van de aanbodscenario's in de belangrijkste producerende landen op het noordelijk halfrond in het huidige seizoen. Niet zo gek waarom de termijnmarkt, maar beperkt daalt wanneer er pogingen gedaan worden om de prijs wat te laten dalen.

Pas het volgende seizoen 2024/25 lijkt er een andere koers te worden gevaren. Dan moet de balans met vraag en aanbod opnieuw worden opgemaakt, hoewel het voor de hand ligt dat Aziatische landen geraakt blijven worden door droogte vanwege El Niño. Brazilië gaat mogelijk opnieuw de recordproductie verbreken door een flinke toename in teeltgebied en de huidige oogstprognose voor volgend jaar. Volgens Datagro staat het suikerriet die momenteel groeit er zeer goed.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden