Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Zware regenval stuwt suikerkoers omhoog

21 November 2023 - Max van der Heijden

De verwachte regen in Brazilië kwam toch niet, waardoor soja- en arabicabonen scherp stegen. Rust op de Zwarte Zee zorgt voor rust op de tarwemarkt en zware regenval in Europa stuwt de suikerprijs hoger.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn gedaald. Het weer in Brazilië is gunstig voor de tarwe teelt en op de Zwarte Zee is het rustig.

Soja
De koers sojabonen op de CBoT is maandag scherp gestegen. Ondanks regen in het weekend is het nog steeds extreem heet in Brazilië en dat heeft een impact op de sojabonenteelt.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gestegen. Zware regenval in Europa vertraagt de oogst van de suikerbieten, waardoor de zorgen over de wereldwijde suikervoorraad toeneemt. 

Koffiebonen
De arabicaprijzen zijn maandag gestegen, robusta daalde. De voorspelde regen in Brazilië kwam er niet en dus stuwt de droogte in Brazilië de arabicaprijs hoger. Robusta staat onder druk door groeiende voorraden uit Oeganda. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië steeg maandag door een sterke soja-oliekoers op de CBoT, maar de winst werd beperkt door een sterkere ringgit en dalende exporten. 

Aardgas
De Europese gasprijs is maandag licht gestegen, maar volle voorraden en relatief mild weer houden de koers stabiel. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gestegen door de verwachting dat OPEC+ de olievoorraden omlaag gaat schroeven om de prijs verder te verhogen. De organisatie komt zondag bijeen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag door een zwakke dollar en uitspraken van ECB bestuurslid Pierre Wunsch waarin hij waarschuwde voor een nieuwe renteverhoging als dat nodig is.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox