Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Rabobank verwacht rustige grondstoffenmarkt in 2024

17 November 2023 - Max van der Heijden

De Rabobank verwacht dat de rust op de grondstoffenmarkt terugkeert in 2024. Grote hoeveelheden graan zullen ervoor zorgen dat de voedselinflatie daalt en volatiele prijzen gedempt worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook komt er verlichting voor de door El Niño geraakte gewassen, suiker, robusta koffie en cacao. De bank verwacht dat bakkers, de zuivelindustrie en vleesproducenten zullen profiteren van de dalende grondstofprijzen in het komende jaar. 

De verwachting is dat de vraag naar grove granen op jaarbasis met 2% zal stijgen en voorraden met bijna 4%. De wereldwijde verwerking van oliehoudende zaden zal komend seizoen met 3% stijgen en de voorraden zullen met 10% groeien. Rabobank verwacht dat de dalende prijzen zullen zorgen voor een stijgende vraag, maar de verwachting is dat kopers nog voorzichtig zal zijn, het zal dus even duren voordat producenten en consumenten kunnen profiteren van dalende voerprijzen. 

Prijsvoorspellingen
De tarweprijs is sinds het begin van 2023 met zo'n 27% gedaald, de Rabobank verwacht echter een lichte prijsstijging te zien in 2023/24 naar beneden aangepaste oogstverwachtingen waarbij er wederom sprake is van een tekort zorgt ervoor dat de bank verwacht dat de prijzen in 2024 zullen stijgen van $6 per bushel naar $6,45 per bushel. 

Voor de sojabonenkoers voorspelt de bank een daling, veroorzaakt door een groeiende productie door het einde van El Niño en een groeiend areaal in Noord- en Zuid-Amerika. Ook verwacht de bank niet dat China zoveel sojabonen importeert als een jaar geleden en sluit niet uit dat de varkensstapel krimpt. De verwachting is dat de palmolieprijzen zullen stijgen. Met name door kleinere productiegroei in Indonesië en Maleisië en groeiend gebruik in China en India, met name als grondstof voor biodiesel. 

De piek die de suikerprijzen dit jaar bereikten wordt volgend jaar waarschijnlijk niet aangetikt. De verwachting is dat de suikerprijzen dalen, met name doordat Brazilië ondanks een mogelijk lagere rietsuikeroogst, veel meer rietsuiker gaat verwerken tot suiker. De verdiensten voor suiker liggen flink hoger dan die voor ethanol. Voor de koffiemarkt denkt de Rabobank dat de balans komend seizoen nog neutraal zal zijn, maar dat er in 2024/25 sprake zal zijn van een overschot. De bank verwacht een herstel van de Braziliaanse arabicaproductie, maar over de grootte is nog te veel onzekerheid. Ook over robusta is niet veel zekerheid op dit moment. Veel zal afhangen van hoe lang El Niño aanhoudt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden