Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Ruime voorraden maken gas en olie goedkoper

16 November 2023 - Max van der Heijden

Droogte in Brazilië stuwt de koffie- en sojabonenprijzen hoger. Gas- en olieprijzen zijn gedaald door ruime voorraden. Tarwe werd woensdag geodkoper onder meer door grote export vanuit de EU.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn woensdag gedaald. FranceAgriMer heeft de verwachting voor de mondiale voorraden aan het einde van het lopende seizoen verhoogd. Rabobank rekent op een wereldwijd tekort aan tarwe. Dit is voor het vijfde jaar op rij.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is flink hoger gesloten. Droog weer verstoort het inzaaien van sojabonen in Brazilië. Ook de sterke vraag naar sojabonen vanuit de Verenigde Staten (VS) draagt bij aan de hogere prijzen.

Suiker
De suikerprijzen in New York zijn gedaald, in Londen gestegen. De wereldwijde suikerproductie is door de ISO naar boven bijgesteld, de termijnmarkt in Londen zat in de lift, onder meer doordat gisteren (woensdag) de laatste handelsdag was van het december-contract.

Koffiebonen
De koffiebonenprijzen zijn opgelopen. Er zijn zorgen dat extreme hitte in Brazilië de koffiebonen beschadigen. De verwachting is dat het kwik deze week de 40 graden aantikt. 

Palmolie
De palmoliekoers is hoger gesloten, doordat de olie op de beurzen in Chicago en Dalian meelift met rivaliserende oliën. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gedaald. Milde temperaturen en grote voorraden compenseren zorgen over de krapte van de wereldwijde voorraad, veroorzaakt door oorlog en onderhoud aan de installaties.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is gedaald. De Amerikaanse ruwe olievoorraad groeide afgelopen week meer dan verwacht. In China daalde de vraag naar brandstof vanuit de Industrie. Het Internationaal Energie Agentschap heeft gezegd dat de krapte op de oliemarkt minder groot is dan verwacht. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde woensdag door een sterke dollar en sterker dan gedaalde industriële productie in de eurozone in september. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden