Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Amerikaanse sojabonen populair in China

14 November 2023 - Max van der Heijden

Tarwekoersen zitten in de lift, mede door een prijsstijging van Russiche tarwe. Amerikaanse soja is populair in China, hitte in Brazilië is slecht nieuws voor de koffie, suiker zit in de lift door exportproblemen in datzelfde land. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de Matif en CBoT zijn maandag hoger gesloten. De prijs van Russische tarwe is $4 per ton hoger dan een week geleden en staat nu op $230 per ton. De verwachting is dat de Amerikaanse wintertarwe stabiel blijft.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT is gestegen. De Amerikaanse sojabonenoogst is voor 96% rond, schatten analisten. De Braziliaanse oogst valt lager uit en grote vraag vanuit China stuwen de prijs omhoog.

Suiker
De suikerprijzen zijn op de eerste beursdag van de week gestegen. Krappere voorraden en exportproblemen in Brazilië stuwen de koers hoger. 

Koffiebonen
De koffiebonenprijzen zaten gisteren in de lift. Handelaren maken zich zorgen dat de hoge temperaturen in Brazilië de koffiebomen beschadigen. 

Palmolie
Vanwege een nationale feestdag in Maleisië is daar gisteren (maandag) geen palmolie verhandeld. De koers opende dinsdag hoger dankzij een zwakkere ringgit en hogere sojaolie prijzen. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag gestegen, maar deze maand wordt warm en winderig weer verwacht in Europa, waar de Duitse gasvoorraad volledig gevuld is en de Franse op 99% zit. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gestegen. Volgens OPEC blijft de markt sterk en groeit de vraag naar olie in 2023 met 2,46 miljoen vaten per dag. Ook importeert China veel ruwe olie en stuwen Amerikaanse sancties op Russische olie-exporten de prijs hoger.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag door een zwakke dollar en uitspraken van Luis de Guindos, vice-president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij vindt het te vroeg om renteverlagingen te bespreken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden