Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koers Latijns-Amerikaanse grondstoffen onder druk

13 November 2023 - Max van der Heijden

China koopt Amerikaanse soja, gunstig weer in Brazilië stuwt de prijzen van koffie en suiker omlaag. Tot slot zit palmolie in de lift dankzij goede exportcijfers. Dit is de Markt Starter van 13 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn eind vorige week gedaald. Tarwe volgde de korrelmaïs in de tred naar beneden. De relatief grote hoeveelheid short posities die zijn genomen op tarwe maken de koers gevoelig voor kleine veranderingen. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is aan het slot van vorige week hoger gesloten. Na een koersdaling op donderdag werd het gewas weer aantrekkelijker om te kopen. China kocht bovendien Amerikaanse soja in. 

Suiker
De suikerprijzen zijn gedaald. De productie in het centrale zuiden van Brazilië was in de tweede helft oktober hoger dan een jaar geleden. De suikerproductie tot dusver ligt ook hoger dan een jaar geleden. 

Koffiebonen
Groeiende productie in Brazilië zorgde er voor dat de koffieprijzen zijn gedaald. Volgens Rabobank kan de koffie-export mogelijk zo'n 18% hoger komen te liggen in het seizoen 2023/24 door gunstige regenval. 

Palmolie
De palmolieprijzen zijn vrijdag gestegen door sterke exportcijfers en data die wijst op sterke vraag voor de plantaardige olie. Vanwege Divali is de beurs in Maleisië vandaag (maandag) gesloten. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is vrijdag gedaald. Daarmee lijkt rust op de gasmarkt weer teruggekeerd. Goed gevulde Europese voorraden en geen verdere escalatie in het Midden-Oosten houden de prijs laag. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is eind vorige week gestegen, doordat Irak de steun uitsprak voor een productieverlaging van OPEC+ landen. Die groep landen komt over twee weken bijeen om het productiebeleid te bespreken.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gestegen. Sterke rendementen op Europese staatsobligaties duwden de euro lager, maar uitspraken van ECB-bankpresident Christine Lagarde beperkte de koersstijging. Zij gaf aan de voorkeur te geven aan het verlengen van de pauze van de renteverhogingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden