Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Kooplustig China actief in markten palmolie en soja

9 November 2023 - Max van der Heijden

China roert zich op de soja- en palmoliemarkt. De Oekraïense graancorridor staat onder druk, Brazilië heeft moeite om koffie te exporteren en de ruwe olieprijs gaat verder onderuit. Dit is de Markt Starter van 9 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif en CBoT is woensdag gestegen. De prijs stijgt door zorgen over de door Oekraïne georganiseerde graancorridor in de Zwarte Zee. Woensdag werd een schip dat onder de Liberische vlag vaarde geraakt door een Russische raket.

Soja
De sojabonenkoers sloot woensdag hoger op het hoogste punt in iets minder dan twee maanden tijd. De prijs steeg door een gigantische Chinese aankoop van Amerikaanse soja en voortdurende ongunstige weeromstandigheden in Brazilië. 

Suiker
De suikerprijzen daalden woensdag door een daling van de ruwe olieprijzen. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om suikerriet te verwerken tot ethanol. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gestegen door alsmaar krimpende voorraden. Arabicavoorraden waren woensdag het laagst in 24 jaar en robustavoorraaden zitten maar iets boven het laagterecord dat in Augusuts werd gevestigd. 

Palmolie
De palmoliekoers is woensdag gestegen. Dit onder andere door signalen dat de Chinese vraag in de lift zit. Ook lift de koers mee op de hoge prijs van sojaolie. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gedaald. Milde temperaturen en ruime voorraden, gecombineerd met teruggekeerde rust in het Midden-Oosten.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is woensdag gedaald. De prijs staat onder druk door zorgen over een lagere vraag vanuit China en de VS. Zorgen over een ontsporennd conflict in het MIdden-Oosten zijn juist lager.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag. De koers steeg dankzij uitspraken van ECB leden dat verdere renteverhogingen niet uit te sluiten zijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden