Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Herfstvraag duwt eierprijs nog altijd omhoog

3 November 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren loopt nog altijd licht op. Op het moment zit de vraag in de lift, terwijl het aanbod amper kan meegroeien. Daarmee volgt de markt een gebruikelijk seizoenspatroon. Een uitzondering vormen biologische eieren, waarbij sprake is van behoorlijke schaarste.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren is de laatste twee weken met 10 cent gestegen. In week 41 werden eieren voor €12,50 per 100 stuks verhandeld. In week 43 steeg de prijs naar €12,60.

Op de eiermarkt gaat het er al weken rustig aan toe en dat is op het moment ondanks de hogere notering niet anders. De vraag naar eieren loopt nog altijd op. Daarbij blijft een grote vraag voor het bakken van zoetwaren leidend. Door een grotere vraag naar zoetwaren koopt de industrie op het moment meer eieren in. Ook consumenten lijken weer meer te bakken, waardoor de vraag naar tafeleieren is toegenomen. De aanbodkant kan de markt kan het beste als krap getypeerd worden. Het aanbod loopt nog altijd tegen zijn maximum aan en vrij verhandelbare eieren vinden vrijwel direct een koper. Al lijkt er nog niet echt sprake van tekorten, aangezien kopers nog niet tegen elkaar opbieden.

De markt volgt daarmee een vrij gebruikelijk seizoenspatroon. In de herfst neemt de prijs van eieren meestal toe. In de regel houdt die stijging tot het einde van het jaar aan, omdat de vraag rond kerst piekt. In het nieuwe jaar ontstaat er echter weer druk op de prijs, aangezien mensen zoetwaren na de feestdagen even laten staan.  

Biologisch blijft schaars
Echte schaarste is er wel op de markten voor biologische eieren. Deze situatie zal niet snel veranderen. Begin 2022 zorgde inflatie ervoor dat de prijs van biologische eieren amper hoger was dan de prijs van gangbare eieren. Als gevolg hiervan hebben veel legpluimveehouders hun productie overgeschakeld van biologische eieren naar scharreleieren. Omdat de stap terug naar biologisch een stuk kostbaarder en ingewikkelder is, en ook nog eens zeer risicovol is gebleken, lijken pluimveehouders weinig enthousiast om de biologische productie weer op te pakken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden