Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Olijfoliemarkt blijft gespannen

23 Oktober 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van olijfolie is vergeleken met een maand geleden nu licht afgezwakt, maar de markt blijft gespannen. Het aantal landen met een exportverbod is toegenomen, het aanbod blijft krap.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Spaanse olijfolie-oogst komt dit jaar naar verwachting uit op zo'n 750.000 ton, wat een mooie verbetering is ten opzichte van de 660.000 ton van 2022. Het is echter nog ver af van de ongeveer 1,3 miljoen ton van voorgaande jaren. Daarmee is er ook nog steeds een beperkte hoeveelheid beschikbaar voor export. De gemiddelde eigen consumptie in Spanje is ongeveer 530.000 ton per jaar.

Exportverboden
Ook de meeste andere olijfolieproducerende landen rond de Middellandse Zee kennen kleine oogsten en beperkte volumes om te kunnen exporteren. Om de binnenlandse behoefte veilig te stellen en ook de koopkracht van consumenten, heeft een toenemend aantal landen een exportverbod ingesteld. Het begin met Turkije, dat het eerste verbod van medio augustus inmiddels heeft verlengd. Daarna volgden Syrië en ook Marokko.

In dat laatste land kost een liter olijfolie in de winkel tussen de €11 en €14, zo melden media daar. In Spanje, wereldwijd de grootste producent, is de prijs nog hoger. Volgens marktonderzoek zelfs het hoogste in heel Europa. Olijfolie is er inmiddels het meest gestolen product in de supermarkt. De producentenprijs ligt er ondertussen op zo'n €7,45 per liter voor vierge olijfolie en zo'n €8,20 voor extra vierge product.

Veel telers kijken bezorgd vooruit naar de komende jaren, want zal er dan wel weer meer neerslag volgen?

Investeerders
Private equity-investeerders kijken ook vooruit, maar dan met een andere blik. Zij zien in de schaarste en de hoge prijzen voor olijfolie juist kansen. Daarvoor mikken ze op de teelt van olijven in modern opgezette bedrijven, waar intensieve teeltmethodes worden toegepast, met extra (nieuwe) struiken per hectare en ook een betere vochtvoorziening.  Met zo'n aanpak zijn er naar hun idee toch goede oogsten en dito rendementen te behalen, mits de olijfolieprijs hoog blijft. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden