Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Sojabonenoogst Verenigde Staten lager dan verwacht

13 Oktober 2023 - Max van der Heijden

De Amerikaanse sojabonenoogst valt flink lager uit dan verwacht. Ook de Argentijnse tarweoogst wordt lager ingeschat. De gasprijs zit flink in de lift door sluitingen en een staking. Tot slot wordt Brent-olie door krappe voorraden ook duurder. Dit is de Markt Starter van 13 oktober 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen kenden een kleine opleving. De verwachte Argentijnse tarweoogst is door de graanbeurs van Buenos Aires met 2% verlaagd. De Europese tarweoogst wordt door Strategie Grains 0,6 miljoen ton hoger ingeschat.

Soja
De sojabonenkoers sloot donderdag scherp hoger. De Amerikaanse oogst valt namelijk 42 miljoen bushels lager uit dan het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) eerder had verwacht. Heet en droog weer tijdens zeer belangrijke fasen van de gewasontwikkeling is de reden voor de flink lagere oogstinschatting.

Suiker
De suikerprijs in New York sloot licht lager, in Londen steeg de prijs iets. Een sterke dollar maakte suiker goedkoper, bovendien staat de koers onder druk door een grote oogst in Brazilië.

Koffiebonen
De koffiekoersen sloten hoger. Dankzij een sterke Braziliaanse real zijn Braziliaanse exporteurs minder geneigd te exporteren. Bovendien was het rustig op de koffiemarkt, vanwege een feestdag in Brazilië. 

Palmolie
De palmolieprijs in Maleisië steeg donderdag dankzij meer vraag uit China en het nieuws dat Indonesië het gebruik van een nieuwe beurs niet verplicht gaat stellen voor de export.

Aardgas
De TTF-gasprijzen bereikte het hoogste punt in zeven maanden tijd door zorgen over de voorraad door de sluiting van een gasveld in Israël en arbeidsonderhandelingen in Australië. Ook is er een lek in een pijpleiding in de Baltische zee. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg donderdag licht, de zorgen over krappe voorraden blijven doorwegen in de prijs. De VS voerde donderdag sancties in op de eigenaar van olietankers die Russische olie, duurder dan de prijsgrens, vervoeren. OPEC verwacht dat de wereldwijde ruwe olievoorraad met 3 miljoen vaten per dag daalt.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dankzij een sterke dollar en uitspraken van ECB-bestuurders dat de huidige rente afdoende is om inflatie in te dammen en dat een pauze van de renteverhogingen tot de mogelijkheden behoort.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden