Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese raapzaadoogst hoger dan verwacht

2 Oktober 2023 - Max van der Heijden

De prijs van raapzaadolie in Rotterdam is de afgelopen periode licht gedaald, zo blijkt uit data in handen van Thomson Reuters. De Europese raapzaadoogst ligt namelijk hoger dan verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Strategie Grains schat de raapzaadoogst in op 19,5 miljoen ton, tegenover 18,9 miljoen ton een jaar geleden. De schatting is gebaseerd op de beter dan verwachte oogsten in Roemenië, Polen, de Baltische staten en in mindere mate Spanje, Duitsland en Italië. De oogst ligt nu meer in lijn met de Europese oogst van een jaar geleden.

Canadese boeren zullen iets minder koolzaad gaan oogsten dan eerder deze zomer werd verwacht. De droogte in het land zorgt ervoor dat de oogst relatief laag is. De koolzaadproductie valt met een geschatte 17,4 miljoen ton 7% lager uit dan vorig jaar en is de op-een-na-kleinste-oogst in negen jaar tijd. Als de vraag rond het gemiddeld ligt, zullen de koolzaadvoorraden waarschijnlijk krap worden.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat de totale Europese productie van oliehoudende zaden voor het seizoen 2023/24 zo'n 6% hoger in dan vorig seizoen. Dit doordat het areaal met 2% groeit en de gemiddelde opbrengst per hectare toeneemt. Het raapzaadareaal groeit met 4%. De raapzaad productie zal 2% hoger liggen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden