Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland houdt kaarten graanhandel tegen de borst

29 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland blijft moeilijk te peilen als het om de graanhandel gaat. Aan de ene kant zet het een bodemprijs om daar achter de schermen ook weer net zo makkelijk over te onderhandelen zo lijkt het althans. Verder blijft het weer de markt bezig houden. Deze keer met een verontrustende berichten uit Argentinië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rol van Rusland op de granenmarkt blijft toch wel een hele bijzondere. Aan de voorkant schermen ze met minimumprijzen, om in de achterkamertjes toch wat anders te bekokstoven. Althans die indruk wordt door het Kremlin gewekt. De tarweoogst in Argentinië valt waarschijnlijk lager uit dan eerder voorspeld door droogte. In de Midwest van de VS nemen de problemen met droogte juist weer wat af.

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €239,50 per ton. Op de CboT daalde tarwe met 0,1% naar $5.78¾ per bushel. Soja leverde eveneens iets in en sloot 0,2% lager op $13.00½ per bushel. Maïs zat in de lift en steeg met 1,1% naar $4.88½ per bushel.

Het Kremlin blijft een opmerkelijke rol spelen in de granenmarkt. Bij de tender van de Egyptische staatsinkoper Gacs deze week hielden de Russische verkopers zich keurig aan de minimumprijs van $270 per ton, hoewel ze op voorhand al bijna wisten daardoor buiten de boot te vallen. Dat Rusland en Egypte op regeringsniveau onderhandelen over de levering van graan zet de starre houding in een ander licht. Wat wordt er achter de schermen bekonkeld en tegen welke prijzen? Analisten en handelaren zouden het graag weten, maar er wordt nog geen tipje van de sluier opgelicht. Als je echter logisch nadenkt is het niet waarschijnlijk dat Egypte akkoord gaat met hogere prijzen dan nu in de tenders gebruikelijk. Aan de andere kant worstelt Egypte met de financiële afwikkeling van graanaankopen en daar zou Rusland in de gesprekken weleens de nadruk op kunnen leggen.

Het Oekraïense ministerie van Landbouw gaat er vanuit dat de graanoogst in het land uitkomt op 57 miljoen ton voor de oogst van 2023. Daarnaast verwacht het ministerie 22 miljoen ton oliehoudende zaden binnen te halen. De totale oogst valt door een gunstig verloop van het groeiseizoen hoger uit dan aan het begin van het jaar voorspeld was. Voor de komende oogst is 23% van het verwachte areaal wintertarwe gezaaid. De start is echter maar wat matig volgens verschillende bronnen, omdat het aan de droge kant is.

Rem op de groei
Ook in Argentinië speelt droogte de wintertarwe parten, waarschuwt de graanbeurs van Buenos Aires. In het oosten van het land valt het nog wel mee, maar in het westen heeft vochttekort al een behoorlijke rem gezet op de ontwikkeling van de tarwe. De beurs schat de verwachte tarweoogst voor Argentinië in op 16,5 miljoen ton. Het zaaien van maïs loopt ook vertraging op volgens de beurs van Buenos Aires. Circa 7% van de verwachte 7,3 miljoen hectare is gezaaid. Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 15%.

In de VS is de neerslag van afgelopen week op de noordelijk plains en in de cornbelt terug te zien op de droogtemonitor. De echte maïsstaten als Illinois en Iowa kleuren net iets minder rood op de kaart. In het zuiden is er echter weinig verandering en worden de rode vlekken eerder groter.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox