Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten overwegend in de plus

29 September 2023 - Matthijs Bremer

De koersen op de markten van agrarische grondstoffen lopen door de bank genomen op. Vooral droogte of juist grote regenval zitten grote en vlot lopende oogsten deze periode in de weg. Dit is de Markt Starter van vrijdag 29 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De prijzen op de tarwemarkt stijgen op dit moment. Lagere oostprognoses uit Rusland lijken de voornaamste oorzaak. Wel wordt de stijging beperkt door hoger uitvallende cijfers uit de Verenigde Staten. Ook de aanbodkant van de markt wijst op een stijging. In het laatste WASDE-rapport is te lezen dat de vraag uit Zuidoost-Azië, Noord Africa en Canada 210.000 ton lager uitvalt.

Soja
Ook de prijs van soja stijgt. De soja-oogst in de Verenigde Staten gaat een stuk minder snel dan gedacht. Zondag 24 september had 14% van de Amerikaanse soja geoogst moeten zijn, maar in de praktijk blijkt slechts 12% van de oogst binnen. Regen in het middenwesten zit een snelle oogst in de weg.

Suiker
De suikerprijs heeft een flinke stap omhoog gezet. Droogte in India voedt de angst voor lagere exporten uit India. De zorgen bevestigen de bestaande angst voor lagere regenval als gevolg van El Niño. Gezien de lagere productie, verwacht de markt dat de Indiase overheid exportlimieten instelt om de inflatie in het land te remmen.  

Koffiebonen
In de koffiemarkt is een tegenstrijdig patroon zichtbaar. Terwijl de prijs van arabica daalt, wordt robusta duurder. De lagere arabicakoers volgt op schommelingen in de valutamarkt. Door een lagere stand van de Braziliaanse real vergeleken met de dollar is de export goedkoper geworden.

Palmolie
De prijs van palmolie zit in de lift. Naar de reden voor de stijging is het gissen. Uit een recent rapport van ING blijkt dat het aanbod van vrijwel alle kernmarkten ondanks El Niño stijgt.

Aardgas
Op de TTF is na de stevige daling tussen 25 en 27 september een lichte correctie opwaarts zichtbaar. Structurele druk op het aanbod heeft tot de correctie geleidt. De toevoer van zowel pijplijngas als LNG vallen door verstoringen in Noorwegen en de Verenigde Staten lager uit.

Brent-olie
De olieprijs staat onder druk. De pauze van de rally op de oliemarkt volgt op zorgen uit dat markt dat de hoge rente de vraag naar olie drukt. Daarnaast lijkt de markt de OPEC-bijeenkomst van 4 oktober af te wachten.

Euro/dollar
De euro heeft terrein verloren ten opzichte van de dollar. Het idee dat het Amerikaanse rentebeleid doeltreffender is dan de Europese, houdt de euro onder druk.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox