Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Op hol geslagen roomprijs stevent af op oorwassing

28 September 2023 - Wouter Baan

De balans tussen de vloeibare zuivelprijzen en vaste eindcomponenten als boter en melkpoeder is volledig ontspoord geraakt. De vloeibare zuivelmarkt is volledig oververhit en dreigt dan ook tegen een flinke correctie aan te lopen. De vraag is alleen nog wanneer dat moment komt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is onverwacht behoorlijk veel sentiment in de zuivelmarkt geslopen. Op de vloeibare spotmarkt zijn de prijzen voor room en magere melkconcentraat in een paar weken tijd omhoog geschoten, waardoor het bij lange na niet meer rekent ten opzichte van melkpoeder en boter. Nu is de vraag: volgen de vaste fabricaten de vloeibare markt, of corrigeren de hoge prijzen voor vloeibaar fabricaat weer naar beneden.

Waar verwacht werd dat de prijzen op de vloeibare markt vorige week de seizoenstijging in het najaar hadden bereikt, volgde deze week een verdere opleving. Room steeg door tot €6.600 per ton, of zelfs meer. Magere melkconcentraat schuurt tegen €2.500 per ton aan. Dergelijke prijzen stonden sinds november vorig jaar niet meer op de borden. Ook de spotmelkprijzen stijgen mee en nemen ruim afstand van €45 per 100 kilo.

Krapte in vloeibaar segment
De vloeibare markt profiteert van de seizoensmatige daling van de melkaanvoer die intussen bijna op het dieptepunt zit. Tegelijkertijd blijft de vraag vanuit het verssegment beter dan verwacht. Met name Zuid-Europa is aan de markt, terwijl de vraag uit deze regio vaak na het toeristenseizoen ver terugvalt. Deze combinatie zorgt voor krapte in het vloeibare segment. De handelsvolumes liggen daardoor ook lager, maar de markt is wel flink verhit geraakt.

Magere melkconcentraat is ondertussen zelfs duurder dan magere melkpoeder, iets wat sporadisch voorkomt. Rendabel drogen is niet meer aan de orde. Dit maakt dat er waarschijnlijk minder product wordt gedroogd en dat geeft vervolgens de poedermarkt weer energie. De melkpoedermarkt stond lange tijd in het teken van hoge voorraden, maar die worden volgens insiders momenteel 'opgegeten'. De vraag naar poeder is ook wat verbeterd. Dit omdat inkopers beseffen dat ze in actie moeten komen nu de markt oploopt. Tegelijkertijd is de afzet niet wild. De vraag naar feed poeder is naar verhouding beter dan food, waarmee de prijsverschillen kleiner worden.

Grote kloof tussen room en boter
De snel stijgen roomprijzen trekken de botermarkt mee omhoog, maar het snelle stijgingstempo kan bij lange na niet worden gevolgd. De botermarkt staat immers nog steeds in het teken van ruime vriesvoorraden. De verwachting is dat de roomprijzen binnenkort een flinke crash maken, als het sentiment op de vloeibare markt omslaat. Of dit volgende week al is of half oktober, zal moeten blijken. Met een historische grote prijskloof van bijna €2.000 per ton tussen room en boter kan een correctie in theorie niet lang meer op zich laten wachten. Datzelfde geldt voor de scheve verhouding tussen magere melkconcentraat en -poeder.

Ook kaasmarkt in de lift
Ook de kaasmarkt beweegt omhoog. Deels door het algehele positieve marktsentiment en deels ook op eigen kracht. De voorraden van Gouda en Edammer worden door producenten als krap omschreven. Handelshuizen zijn daar minder zeker van, maar eindgebruikers zijn bereid om hogere prijzen te betalen. De notering van Gouda klimt op tot €3.650 per ton, waarmee de zomerdip definitief teniet is gedaan. Het is wel lastig inschatten tot waar het plafond in de markt van foliekazen reikt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox