Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten bepaald niet koersvast

28 September 2023 - Max van der Heijden

Russisch tarwe blijft dominant op de granenmarkt, een zwakke munt maakt koffie goedkoper en palmolie bereikt nieuwe hoogtepunten. Dit is de Markt Starter van 28 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is woensdag gestegen, de prijs op de CBoT daalde. Ruime Russische voorraden zorgden voor een koersdaling in Chicago, maar droogte in het zuidelijke halfrond beperkt de prijsdaling. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT daalde woensdag licht. Handelaren bereiden zich voor op de publicatie van nieuwe oogstcijfers later deze week en nemen hun posities in. 

Suiker
De suikerprijs in New York steeg woensdag, in Londen daalde de prijs. Hogere suikerproductie in Brazilië zorgde voor een koersdaling, maar de prijs herstelde zich in de VS door een stijging van de ruwe olieprijs. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gedaald. Een zwakkere Braziliaanse real zorgt ervoor dat Braziliaanse koffieproducenten hun product goedkoper afzetten. 

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers steeg het meest in zes weken tijd door sterkere plantaardige oliën en zwakkere ringgit in aanloop naar een belangrijke bijeenkomst van de verwerkende industrie in Indonesië.

Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gedaald, waardoor de rust op de gasmarkt weer lijkt teruggekeerd. Ondanks dat er hier en daar nog wat onderhoud wordt uitgevoerd, zorgen ruime gasvoorraden ervoor dat de prijs daalt. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg woensdag door een scherpe daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraad, die daalde met 2,2 miljoen vaten vorige week, meer dan de verwachte 320.000 vaten. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers bereikte het laagste punt in 8,5 maanden tijd woensdag. De sterke dollar woog op de euro. Ook verlaagde vijf Duitse economische instituten hun verwachtingen voor het Duitse BBP dit jaar. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox