Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffiekoersen dalen, maar droogte kan gevaar vormen

27 September 2023 - Max van der Heijden

De arabica- en robustaprijs is de afgelopen week gedaald. De koffieprijzen verliezen onder meer waarde door een zwakke Braziliaanse real, die het laagste punt in twee weken bereikte. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook is er nog altijd druk op de koffiekoers vanuit Brazilië, waar Conab bekendmaakte dat de Braziliaanse arabicaoogst naar boven wordt bijgesteld. Maar de weersvoorspellingen in dat land wijzen op droogte, wat slecht nieuws zou zijn voor de koffieteelt voor het nieuwe seizoen dat op 1 oktober begint. 

Wel is de weersvoorspelling aan verandering onderhevig, want waar er nu droogte wordt voorspeld werd eerder deze week nog uitgegaan van regen. En trekt momenteel een hittegolf over het Zuid-Amerikaanse land, een regenbui zou broodnodige verlichting kunnen bieden. Vorige week viel in Minas Gerais maar 5% van het historische gemiddelde aan regen. 

Koersen
De robustaprijs op de ICE daalde afgelopen week met 2,07% naar $2.456 per ton. De belangrijkste koffievariëteit arabica werd maar liefst 4,65% goedkoper en sloot op $3.325,67 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox