Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Olieprijs blijft oplopen door geopolitieke ingrepen

27 September 2023 - Max van der Heijden

Gratis graan voor iedereen in Afrika dat was de boodschap van Poetin. De hittegolf in de VS lijkt korter duren dan verwacht en dat is goed nieuws voor de sojateelt. Droogte in Brazilië is goed nieuws voor de koffie- en suikerteelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT waren dinsdag vlak. De tarweprijs zat in eerste instantie in de lift door Russische aanvallen op Oekraïense havens ook zorgde een onofficiële minimumprijs voor vraagtekens. De ruime Russische voorraad zorgde ervoor dat de prijs niet steeg.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT sloot hoger dinsdag. Ruime Braziliaanse voorraden zorgen voor een lagere vraag naar Amerikaanse soja, maar krappe voorraden houden de binnenlandse prijzen hoog.

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gedaald. De prijsdaling komt doordat de suikerproductie in Brazilië in de lift zit. Die lag in het Centraal-Zuiden 8,5% hoger in de eerste helft van september. Ook de productie en hoeveelheid verwerkte suikerriet ziet in de lift. 

Koffiebonen
De koffiekoersen sloten dinsdag hoger. Een gewijzigde weersvoorspelling wijst op droogte deze week, wat slecht nieuws is voor de Braziliaanse koffieproductie. 

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers daalde dinsdag door lagere prijzen van andere plantaardige oliën, maar de prijsdaling werd beperkt door sterke export die tijdens de eerste 25 dagen van september 17,5% hoger lag dan een maand eerder.

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag gedaald. De koers kent ups en downs veroorzaakt door onderhoud aan gasvelden en pijpleidingen in Europa en de VS en gecorrigeerd door de ruime voorraden en lage vraag in Europa. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gestegen. Zorgen over krappe voorraden in aanloop naar de winter houden de markt in een houdgreep. De prijzen stijgen al een tijdje door doordat Saoedi-Arabië en Rusland de voorraden verlagen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag na uitspraken van ECB-bestuurslid Muller waarin hij zei dat hij voorlopig geen rente verhoging verwacht. Het verlies werd beperkt doordat het rendement op de Duitse 10-jarige staatsobligaties het hoogste punt in 12 jaar bereikte. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden