Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Oogst sojabonen verloopt minder vlot dan gedacht

26 September 2023 - Max van der Heijden

Droogte in Australië maakt de tarwe duurder, de sojaoogst verloopt minder voorspoedig dan verwacht, regenval in Brazilië maakt koffie goedkoper en ondanks ruime voorraden is de gasprijs gevoelig voor schommelingen in leveringen. Dit is de Markt Starter van 26 september 2023

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn maandag gestegen. Australië ziet de tarweproductie dalen door droog en weer in het land. De ruime Russische oogst beperkt de prijsstijging. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is maandag hoger gesloten. De sojabonenoogst vordert trager dan analisten hadden verwacht. De sojabonenoogst is 12% compleet, minder dan de verwachte 14%. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gedaald. De verwachting is dat er veel suiker op de markt komt als de oktobercontracten vrijdag aflopen. Er staan deze periode nog ruim 116.000 posities open. Stuk meer dan de 54.501 van een jaar geleden.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn gedaald. De arabicaprijs bereikte het laagste punt in twee weken tijd door een zwakke Braziliaanse real. Hierdoor wordt de export van Braziliaanse koffie aangemoedigd. Bovendien zorgt ook de verwachte regen in het land voor lagere prijzen. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië is hoger gesloten maandag. Palmolie won aan kracht op de Chinese beurs in Dalian, ook een zwakkere Maleisische ringgit deed een duit in het zakje. 

Aardgas
De TTF-gasprijs steeg maandag. Het onderhoud aan het Noorse Skarv-gasveld duurt zes dagen langer dan verwacht, waardoor de gasproductie wat vertraging oploopt. Ondanks ruime voorraden is de Europese gasprijs gevoelig voor risico's als onderhoud en lagere productie. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg zeer licht. Investeerders wegen de krappe voorraden op tegen zorgen dat de rentes mogelijk verder gaan stijgen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gedaald. Een sterke dollar woog zwaar op de dollar. Bovendien eindigde de koers ook lager na uitspraken van ECB-bestuurslid Mārtiņš Kazāks dat de ECB mogelijk de rente niet verhoogd in oktober. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden