Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Dalende olieprijs trekt koers van suiker mee

21 September 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen zitten wereldwijd in de lift door hoge vraag en tegenvallende oogsten in Australië en Canada. In Amerika is de sojabonenoogst begonnen en een dalende olieprijs zorgt ervoor dat suiker goedkoper wordt. Dit is de Markt Starter van 21 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn woensdag gestegen. Vraag van importeurs zoals Egypte en Algerije en tegenvallende oogsten door El Niño in Australië en Canada zorgen voor hogere prijzen ondanks de ruime Russische oogst.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is woensdag hoger gesloten. De markt steeg licht na de start van de Amerikaanse oogst. En handelaren houden de eerste berichten goed in de gaten. De Braziliaanse soja-export groeide in augustus met 45%.

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. Een daling van de ruwe olieprijzen zorgde voor een uitverkoop van suikercontracten. Door de olieprijsdaling komt er meer suiker beschikbaar voor de markt. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gedaald. Arabicaprijzen staan onder druk door nieuws dat Conab de geschatte Braziliaanse oogst verhoogt van 37,9 miljoen zakken in mei naar 38,2 miljoen zakken. Robusta daalde doordat voorraden blijven groeien. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië bereikte woensdag het laagste punt in een week tijd door zwakte van andere plantaardige oliën, maar verdere verliezen werden beperkt door de sterke exportcijfers. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gestegen. Stakingen in Australië lijken de prijs omhoog te duwen. Mogelijk houden de goedgevulde Europese voorraden de prijs nog enigszins op niveau.

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde woensdag door nieuws dat de Fed de rente onveranderd laat, maar een renteverhoging later in het jaar niet uitsluit. Dit zorgt voor zorgen over de wereldwijde economische groei en vraag naar energie. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is woensdag gedaald. De euro verloor licht waarde op basis van de pauze van de renteverhogingen van de Fed.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden