Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Braziliaanse koffieplanten smachten naar regen

21 September 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week scherp gestegen. Ook de prijs van robustakoffie ging omhoog. Het warme en droge weer in Brazilië is een van de factoren die koffie duurder maakt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het warme weer is slecht nieuws omdat in deze fase van de groei regen en milde temperaturen nodig zijn om te zorgen dat de koffieplant tot bloei komt. De nieuwe oogst moet nog op groei komen. De oude koffie is op dit moment zo goed als geoogst.

Volgens handelaren is de oogst dit jaar in Brazilië van mindere kwaliteit dan vorig seizoen. Dit komt doordat veel bonen van de grond geraapt moeten worden. Wel verscheepte het land dit jaar 3,35 miljoen 60-kilozakken groene bonen. Dat is 33,3% meer dan een jaar geleden, meldt Cecafe. 

Wat de prijs deze week ook omhoog stuwt is de sterke Braziliaanse real, die maandag het hoogste punt in anderhalf maanden tijd bereikte ten opzichte van de dollar. Dit ontmoedigt de export. Bovendien zijn ICE-voorraden van arabicabonen nog altijd relatief krap. De hoeveelheid robustabonen bereikte maandag het hoogste punt in een maand tijd. 

De prijsstijging van die boon blijft beperkt door de voorspelling van koffiehandelaar Sucfina dat de Oegandese robustaoogst dit seizoen 25% hoger zal liggen dan een jaar geleden. Dit door gunstige weeromstandigheden. 

Tot slot blijkt uit onderzoek dat de meeste grote koffiebedrijven nog niet kunnen voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving die de import van grondstoffen die gewonnen zijn dankzij ontbossing verbiedt. 

Koersen
De arabicakoers is de afgelopen maand met 10,89% gestegen naar $3.692,74 per ton. Het hoogste punt sinds 2 augustus. De robustaprijs groeide met 8,47% naar $2.689 per ton.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox