Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie naar laagste punt in 3 jaar

18 September 2023

Zonnebloemolie is de laatste weken aanzienlijk verder in prijs gedaald. Het is bijna €100 per ton goedkoper dan palmolie, de andere 'prijsvechter' onder de eetbare olies. Productie en aanbod van zonnebloemolie zijn dan ook ruim voldoende.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oekraïne maakte onlangs bekend dat het in de periode vanaf september 2022 tot en met augustus van dit jaar 25% meer zonnebloemolie heeft geëxporteerd dan in het jaar ervoor. Ook rivaal Rusland heeft in het nu voorbije seizoen meer geëxporteerd dan in het jaar ervoor. De Russen exporteerden 3,6 miljoen ton, de Oekraïners zo'n 5,6 miljoen ton.

Beschietingen drijven prijs niet op
De Russen hebben in de voorbije weken nog wel een aantal haveninstallaties in Izmail en Reni beschoten, waarbij ook olie-installaties beschadigd raakten. Toch ging de koers van zonnebloemolie er niet door omhoog. Integendeel, de daling zette door, tot onder de $880 per ton. Daarmee is het laagste prijsveau in drie jaar tijd aangetikt en is het opdrijvende effect van de Russische invasie in Oekraïne ongedaan gemaakt.

De Oekraïnse zonnebloemolie gaat vooral naar de EU, Turkije en China. De Russische olie gaat vooral naar Turkije en India. Naar de EU gaat geen Russische zonnebloemolie meer, tenminste niet rechtstreeks, mogelijk wel indirect via Turkije.

Tegen vochtverlies
In India is overigens een alternatieve toepassing ontdekt voor een aantal goedkopere plantaardige oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Ze zijn heel geschikt om gewassen mee te beschermen tegen vochtverlies. Door het blad besproeien met een dun oliefilmpje, treedt in tropische regio's tot 20% minder vochtverlies op. zoiets kost ongeveer $20 per hectare aan plantaardige olie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox