Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Oekraïne rapporteert fors lagere graanexport

14 September 2023 - Max van der Heijden

De oorlog in het Zwarte Zeegebied zorgt ervoor dat Oekraïne een stuk minder graan kan exporteren. Een goede Braziliaanse suikeroogst zorgt voor verlichting op de markt. Op de gasmarkt zorgen onderhoud en stakingen voor onrust.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en de Matif zijn woensdag gestegen. Op die laatste beurt betekende het ingaan van een nieuw contract een forse prijsstijging. Ook viel Oekraïne een Russische marinebasis aan en meldde het land dat de tarwe-export flink lager ligt sinds het einde van de graandeal.

Soja
De sojakoers op de CBoT is woensdag hoger gesloten. Sommige handelaren verwachten dat de oogstopbrengst lager uitkomt dan het USDA schatte in het WASDE-rapport.

Suiker
De suikerkoersen zijn woensdag gedaald. Unica meldde namelijk dat de suikerproductie in het Centraal-Zuiden van Brazilië tijdens de tweede helft van augustus 9,9% hoger lag dan een jaar eerder. Voor het gewasjaar 2023/24 ligt de suikerproductie tot dusver 20% hoger.

Koffiebonen
De arabicaprijs is woensdag zeer licht gedaald. Robusta werd scherp duurder. Een goede Braziliaanse oogst zet de arabicaboon onder druk, maar het verlies werd beperkt door een sterke Braziliaanse real. De Robustakoers is hoog sinds maandag bekend werd dat de Vietnamese oogst lager uitvalt. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië is woensdag gestegen. Daarmee kwam een einde van een serie aan dalingen. De koers sloot hoger door het herstel van de Amerikaanse sojaolie koers op de CBoT.

Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gestegen. De koers is vanwege onderhoud in Noorwegen, Stakingen in Australië en een mogelijk groeiende gasvraag vanuit China, Japan en Zuid-Korea momenteel volatiel, goed gevulde Europese voorraden beperken de koersstijgingen ietwat. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is woensdag licht gedaald, maar de koers is nog altijd hoog vanwege de voorspelde krapte op de oliemarkt. Die in ieder geval tot en met het vierde kwartaal van het jaar zal aanhouden. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde woensdag doordat de Industriële productie in de Eurozone meer daalde dan verwacht. Wel groeide de kans op een renteverhoging van de ECB met 25 basispunten vandaag naar 65%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden