Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffieprijzen dalen op rustige markt

13 September 2023 - Max van der Heijden

Zowel de arabica- als de robustaprijs is de afgelopen week gedaald. Prijzen die dichtbij de productiekosten zitten zorgden er de afgelopen week voor dat Braziliaanse boeren niet happig waren om te verkopen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat er verkocht wordt van de nieuwe oogst lijkt al eerder vastgelegd te zijn in contracten. Volgens handelaren zien de bloemen er op de koffieplanten er goed uit, maar moet het de komende twee tot drie weken regenen in Brazilië om ervoor te zorgen dat deze zich ook ontwikkelen in vruchten. 

In Vietnam viel de koffie-export tijdens de eerste acht maanden van het jaar 5,4% lager uit dan tijdens die periode een jaar geleden. Dat maakt het opvallender dat de robustavoorraad in ICE-magazijnen deze week het hoogste punt in 2,5 weken bereikte. De arabicavoorraad krimpt juist, maar het gebrek aan actie op de markt zorgt ervoor dat dit maar van beperkte invloed is op de prijs. Dat had ook te maken met een feestdag in Brazilië vorige week donderdag en het lange weekend dat daarna volgde. 

Koffiekoersen
De robustakoers verloor 1,06% aan waarde en kwam uit op $2.430 per ton. De arabicaprijs daalde met 2,02% en kwam uit op $3.322,37 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox