Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Graan is een splijtzwam tussen de EU en Oekraïne

13 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De verrassing in het Wasde-rapport dat gisteren uitkwam, zat dit maal bij maïs. Voor tarwe en soja was het Amerikaanse ministerie meer neutraal van toon. Verder loopt de spanning tussen Oekraïne en de EU over de import van graan verder op. Hongarije is allerminst bereid om met de Oekraïense eisen mee te gaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €2,25 in en sloot daarmee op €232 per ton. Op de CBoT steeg het decembercontract tarwe met 0,5% naar $5.87½ per bushel. Maïs en soja deden een stapje terug op de beurs in Chicago. Maïs sloot 1,9% in de min op $4.76½ per bushel en soja leverde 1,6% in en sloot op $13.46½ per bushel.

Het Wasde-rapport van het USDA dat gisterenavond Nederlandse tijd uitkwam was redelijk neutraal van toon maar wist op één punt de markt toch te verrassen. En dat punt is de maïs in de VS. Droogte is een probleem in Amerika en redelijk in lijn met de verwachting heeft het USDA dan ook de verwachte opbrengst verlaagd met 1,3 bushel naar een gemiddelde van 173,8 bushel per acre. De totale oogst is echter verhoogd met 23 miljoen bushel naar 15,1 miljard bushel. Dat komt omdat het areaal dat geoogst zal worden is verhoogd met 0,8 miljoen acre naar 87,1 miljoen acre.

Op wereldwijde schaal heeft het USDA maar kleine aanpassingen gedaan in de categorie coarse grains. De maïsoogst in de EU is wat naar beneden bijgesteld, maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door een grotere oogst in Oekraïne. De opbrengst van gerst in Canada komt lager uit dan in de vorige editie van het Wasde-rapport terwijl Rusland juist iets meer gerst heeft gedorst.

Kleine tarwevoorraad
Voor tarwe was het Wasde-rapport neutraal tot iets bullish. De totale beschikbare voorraad (beginvoorraad plus productie) tarwe is met 7,2 miljoen ton verlaagd naar 1.054,5 miljoen ton. Voor Australië, Canada, Argentinië en de EU is de tarweopbrengst verlaagd. Op de EU na is de verlaging een gevolg van droogte. Voor Oekraïne heeft het USDA de tarweopbrengst verhoogd. Als de prognose uitkomt dan zou voor het eerste sinds seizoen 2018/19 de wereldtarweproductie een stapje terug doen. In het verbruik van tarwe zijn nauwelijks aanpassingen gedaan. Dat resulteert in een kleinere eindvoorraad van 258,6 miljoen ton. Dat is 7 miljoen ton minder dan in de augustuseditie van het Wasde en zou de kleinste voorraad sinds 2015/16 zijn. Dit komt echter niet helemaal onverwacht en vandaar dat de reactie op de markt toch wat lauwtjes genoemd kan worden.

Bij soja gaat het USDA uit van een kleinere oogst in de VS. Verder zijn de opbrengsten van koolzaad in Canada en de EU verlaagd. De wereldeindvoorraad soja is met 0,2 miljoen ton verlaagd naar 119,2 miljoen ton. Voor soja is het Wasde-rapport dan ook redelijk neutraal van toon volgens analisten.

Hongarije gaat dwars
Oekraïne en de EU kunnen het vooralsnog niet eens worden over hoe het verder moet met de graanexport via de Donau/landroutes. Vijf EU-landen hebben beperkende maatregelen afgedwongen om lokale marktverstoringen door de invoer van relatief goedkoop graan uit Oekraïne te verhelpen. Dit pakket loopt echter op 15 september af. Oekraïne is fel tegen eventuele nieuwe beperkingen omdat het sterk afhankelijk is geworden van de Europaroute voor de graanexport nu de Zwarte Zee min of meer geblokkeerd is door Rusland. Oekraïne dreigde daarover zelfs naar de WTO te stappen als de EU nieuwe importbeperkingen instelt.

De Hongaarse minister van Landbouw is daarvan niet onder de indruk. Via Facebook voert Istvan Nagy de druk op Brussel verder op. "We zijn met mijn Roemeense, Slowaakse en Bulgaarse collega's overeengekomen dat als er geen besluit komt over de verlenging van het bestaande moratorium door Brussel, we individueel nationale maatregelen zullen nemen." Nagy liet zich daarbij ook nog ontvallen dat Hongarije een eventuele nationale ban wil uitbreiden met meer producten uit Oekraïne dan die nu onder de beperkende maatregelen vallen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden