Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Olieprijs blijft na OPEC-rapport op hoog niveau

13 September 2023 - Max van der Heijden

Gratis graan voor iedereen in Afrika dat was de boodschap van Poetin. De hittegolf in de VS lijkt korter duren dan verwacht en dat is goed nieuws voor de sojateelt. Droogte in Brazilië is goed nieuws voor de koffie- en suikerteelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is dinsdag gedaald, op de CBoT steeg de koers juist. De Europese Commissaris van Landbouw Janusz
Wojciechowski zei dat een tijdelijk verbod op Oekraïense export naar de vijf aangrenzende landen overwoog. Op het WASDE-rapport werd de wereldwijde graanvoorraad lager ingeschat. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is dinsdag gedaald. Het USDA verlaagde weliswaar de oogst en opbrengst schatting, maar met minder dan handelaren van te voren hadden gedacht. 

Suiker
De suikerprijzen sloten dinsdag hoger. De koers zit al een week in de lift door nieuws dat de werelds grootste suikerhandelaar opnieuw uitgaat van een suikertekort door productieproblemen in India en Thailand. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn dinsdag gedaald. Een sterkere dollar en aangesterkte robustavoorraden stuwden de koers lager. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië is dinsdag wederom gedaald. Zwakte van andere plantaardige oliën zorgt ervoor dat palmolie ook goedkoper wordt. 

Aardgas
Ondanks dat stakingen in in Australië en onderhoud in Noorwegen doorgaan daalde de gasprijs dinsdag. Wel is China op zoek naar gas om de voorraden voor de winter aan te vullen en nu beschikbaarheid in Australië lager is, kijkt het misschien elders. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gestegen. OPEC verwacht dat de wereldwijde olievraag volgend jaar groeit met 2,25 vaten per dag en verwacht een tekort van 3,3 miljoen vaten per dag voor het vierde kwartaal. De prijs ligt al op het hoogste niveau van dit jaar.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gedaald. Een sterke dollar en onzekerheid over een mogelijke renteverhogingen van de ECB op donderdag wogen op de euro.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden