Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Stroperige vraag houdt druk op tarweprijs

12 September 2023 - Max van der Heijden

Op de grondstoffenmarkt is het rustig in aanloop naar de publicatie van het WASDE-rapport. De Vietnamese koffieoogst is lager uitgevallen, stakingen in Australië gaan door en op de tarwemarkt houdt de ruime voorraad de prijs laag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en zijn maandag gedaald. Sterke wereldwijde voorraden en stroperige vraag naar Amerikaanse tarwe zorgen wederom voor lagere prijzen. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT sloot maandag lager. De koers steeg door de verwachting dat de recente hittegolf in de VS schadelijker was voor het gewas dan eerder werd verwacht.

Suiker
De suikerprijs is maandag gestegen. Een daling van de dollarkoers maakte veel grondstoffen, waaronder suiker, duurder. De suikerkoers zit al een aantal dagen in de lift door een voorspeld suikertekort. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn maandag gestegen. Krappe voorraden stuwden de arabicaprijs hoger, de robustaprijs bereikte maandag juist het hoogste punt in twee weken tijd. De Vietnamese export daalde in de eerste 8 maanden van het jaar met 5,4%.

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisié is wederom gedaald. Uit data blijkt dat de palmolievoorraden zijn gegroeid en de export is gedaald. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag gestegen. Stakingen in Australië en onderhoud aan een Noors gasveld stuwen de prijs van gas hoger. Wel blijft de vraag naar gas laag en zijn de voorraden goedgevuld in Europa.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag zeer licht gedaald. Handelaren wachten op de publicatie van rapporten van OPEC en het Amerikaanse Energy Information Administration over de markt. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag. Een zwakkere dollar gaf steun aan de euro. Wel was er zwakker dan verwacht economisch nieuws uit Italië en werd het voorspelde BBP voor de eurozone verlaagd. 
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden