Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacao-oogst blijft lijden onder gewasziekten

11 September 2023 - Max van der Heijden

De cacaoprijs op de ICE-beurzen in Londen en New York is de afgelopen week gestegen. Regenval in West-Afrika zorgt ervoor dat de zwarte peul ziekte (black pod disease) zich sneller verspreid, hierdoor valt de kwaliteit van de oogst lager uit en is er voor het derde jaar op rij sprake van een cacaotekort. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract cacao op de ICE in Londen bereikte het hoogste punt sinds 1989 door krimpende voorraden en het vooruitzicht dat er wederom sprake zal zijn van een cacaotekort.

Naast de zwarte peul ziekte blijft ook de swolen shoot-ziekte een factor voor de slechte cacao-oogsten. Dit virus verspreidt zich via wolluizen die zich voeden met het sap van de cacaoplanten en zorgt voor een sterke verlaging van de cacao-opbrengst en zorgt ervoor dat de plant na een tijdje dood gaat. De schatting is dat zo'n 20% van de Ivoriaanse cacaoplanten besmet is met het virus. De Ivoriaanse cacaoboeren verzonden tussen 1 oktober en 3 september 3,3% minder cacao naar de havens dan een jaar geleden.

Koersen
De cacaoprijs op de ICE in Londen is gestegen naar £3.033 per ton, een groei van 5,17%. Ook in New York ging de prijs omhoog met 0,98% naar $3.609 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden